Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På väg mot Europaväg

Annons

Tankarna på en öst-västlig vägförbindelse har funnits sedan slutet av 1990-talet. Saken har diskuterats och utretts och delar av sträckan har rustats upp. Bland annat delen Borlänge-Falun.

Nu planeras en ansökan till näringsdepartementet om att hela sträckan ska få bli riksväg 16. Samtidigt aviseras att en begäran så småningom kommer om att vägen ska bli E16. Det finns intresse både på norska och svenska sidan om gränsen.

-Idag går E16 mellan Bergen och Oslo, säger Peter Hultqvist och nämner att direktionen för region Dalarna behandlat frågan och ställt sig bakom.

Men frågan är vad ett nummer har för betydelse, på en sträcka som redan finns?

-Får man ett enhetligt vägnummer är det enklare att göra sträckan känd bland bilisterna. Det underlättar också betydligt när man diskuterar med Vägverket om investeringar. Så det här är inte alls oväsentligt.

Den som idag väljer att köra den här sträckan trafikerar vägarna 80, 50, 71, 45 och 239 i Sverige, samt 200, 2 och E6 i Norge. Åtta vägnummer på de 50 milen.

-Vi är ett av få områden i landet som inte har en Europaväg på den ledden. Det är naturligt att förlänga E16 Bergen-Oslo till Gävle. Det har skett stora förbättringar längs vägen under senare år, även om det återstår en del, säger Peter Hultqvist.

Främst handlar det om delen Torsby-Kongsvinger. En väginvestering på knappt 500 miljoner kronor bedöms behövas, varav en tredjedel ligger på den svenska sidan. Hultqvist tror att alla berörda kommuner ställer sig bakom ansökan om riksväg 16. Det handlar om Gävle, Sandviken, Hofors, Falun, Borlänge, Gagnef, Vansbro, Malung och Torsby.

-Malung tycker att det är rätt. Men man vill ha dubbel skyltning, både riksväg 71 och riksväg 16.

Borlänges gatuchef Håkan Bergeå har länge varit engagerad i vägfrågan:

-Tanken är också att riva den barriär som riksgränsen idag upplevs som, och skapa tillväxt och utveckling för näringsliv, kultur och boende, säger Bergeå.

E16 börjar på Nordirland och går via Skottland till Bergen och Oslo. Om sträckningen från Gävle ska få heta riksväg 16 blir en fråga för regeringen.

Om det så småningom ska bli europavägs-status, E16, är ytterst en fråga för FN, Förenta nationerna.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons