Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På väg hem - efter 50 år

Annons

- Vi är jätteglada över det nya museet och tror på idén med att bilda en stiftelse. Vi ska få en egen avdelning i museet där delar av samlingen ska visas. Då är vi tillbaka på ruta ett när Gustaf Ankarcrona med flera bildade Leksands konstsällskap den 29 mars 1930, säger Rolf Engberg, ordförande i konstsällskapet.

Den femtioåriga magasineringen av cirka 1 500 konstverk med fyrtio donatorer kan nu kanske hitta tillbaka dit allt en gång började. Nämligen i Leksands tingshus.

Mellan åren 1930-1952 var övervåningen ett konstmuseum i världsklass med verk av Gustaf Ankarcrona, Fritz von Dardel, Carl Larsson, Emerik Stenberg, David Tägtström, för att nu nämna några.

Konstverken är i dag värda flera miljoner kronor.

I dag hänger det mesta i kommunala lokaler och i tingshuset och ägs av kommunen och Leksands konstsällskap. Andra verk som grafik, skisser och skulptur er är magasinerade i kulturhuset.

Hur verken mår i dag är svårt att säga. Tidens tand kan ha satt sina spår.

- Någon kemisk-teknisk undersökning har inte gjorts på oljemålningarna. Det har inte funnits pengar till det. Vi får 25 000 kronor av kommunen varje år. Men de går till att köpa ny konst, säger Rolf Engberg.

Hembygdsforskaren John Ingels tycker att det är skandal att konstverken under femtio år inte fått ett eget hem.

- Verken illustrerar bygdens historia och kulturliv. Konstnärerna kom hit och bodde här. De satte sin prägel på Leksand. Det är en gåva till Leksandsborna, säger han.

Släktingar till konstnärerna bor kvar i Leksand.

Och läser den intresserade noga i Leksands Konstsällskaps stadgar från 1930-talet, står klart och tydligt att ett konstmuseum bör upprättas.

Kommunalrådet Bo Pettersson är positiv till museet. Museet skulle ytterligare stärka området kring kyrkan och Sammilsdal. Han tycker också att det är viktigt att bygdens egen konst ska visas där. Kommunen ska stå för en chefslön.

Tingshuset hade redan 1928 konstutställning. Under några veckor disponerade Dalarnas konstförening några rum.

På 1950 och 1960-talet byggdes tingshuset om. Rummen som innehöll konst behövdes nu till annat. Leksands konstsällskap flyttade tavlorna till Leksands hemslöjdsförening vid kyrkallén. Även den hade konstnären och hembygdsvårdaren Gustaf Ankarcrona varit med om att bilda.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons