Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På turné för sommarjobbarnas rättigheter

Annons

Facket i sommarland är en återkommande kampanj som riktar sig till sommarjobbande ungdomar. Förra sommaren hörde sammanlagt 5 500 ungdomar från hela landet av sig till LO:s hjälptelefon. Många kom även och pratade med informatörerna på stan. De vanligaste frågorna handlar om lön.

- En del provjobbar gratis, men det ska man absolut inte göra. Tyvärr är det fortfarande många som inte känner till sina rättigheter, säger Malin Ragnegård.

Från och med i morgon finns hon och hennes kollegor på plats vid Peace & Love-festivalen i Borlänge, och under nästa vecka gästar man i tur och ordning Avesta, Ludvika, Mora, Leksand och Falun. Under veckan görs även en del arbetsplatsbesök.

Syftet är att nå ut med vilka rättigheter man har som anställd. Allt för få sommarjobbare vet till exempel att semesterersättning ska läggas till lönen, att man har rätt till pauser och att man som minderårig inte får jobba ensam med ansvar för pengar. En del arbetsgivare passar på att utnyttja ungdomar som söker jobb.

- När det gäller jordgubbsplockare har jag aldrig mött två som har samma betalning. Men det har blivit bättre tycker jag, och det är nog tack vare oss, säger Rolf Kvarnefjord, som är en av dem som informerar länets sommarjobbare under veckan.

Hjälptelefonen har nummer 020-560056 och har öppet året runt, med extra bemanning under sommaren.

Mer läsning

Annons