Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På skoter genom den svenska naturen

Annons

I fyra vintersäsonger har Mats Ekehov, ägare till vandrarhemmet i Säfsen, ordnat skotersafarier. Turerna går till bland annat till Strömsdal eller Kullerberget, beroende på väder och snöförhållandena.

Under högsäsong kör han fem till sju utflykter varje vecka. Han har tio skotrar i sitt garage och minimikravet är två skotrar per tur.

Gästerna får köra sina ekipage, förutsatt de har körkort för bil eller godkänt förarbevis för terrängskoter. Om det finns tillräckligt med snö finns det även möjlighet för mindre barn att åka med i en släde.

-När vi började med detta trodde vi att det skulle bli mest företag, men det har visat sig att det är mest barnfamiljer och andra skidturister som åker med oss. De flesta tycker att det är en väldigt bra aktivitet som hela familjen kan delta i under semestern, berättar Mats Ekehov.

Deltagarna kommer från världens alla hörn, mest är det dock svenskar. Ekehov har märkt att de flesta har någon form av motorintresse. Alla blir dock hänförda av den vackra naturen.

- Vi har nog haft med folk från nästan alla delar av världen. De enda som saknats är japaner, tror jag.

- Nu är det väldigt många holländare och danskar. Vi får väldigt positiva reaktioner, det är en kombination mellan att man tycker att det är kul att få köra själv och att det blir en så nära naturupplevelse, säger Mats Ekehov.

Ofta händer det också att karavanen får se något "exotiskt" djur som älg, rådjur eller räv. Ännu har man dock inte träffat på några vargar.

-Olyckor är ovanliga men i bland välter någon med skotern. Vi har dock inte haft några allvarligare olyckor. En gång var det en familj med där pappan var jägare.

- Helt plötsligt fick han se en tjädertupp och tvärbromsade i upphetsningen. Döttrarna som åkte bakom fick också syn på fågeln, men de bromsade inte lika hastigt så de körde rätt in i bakdelen av pappans skotern.

-Det blev ingen allvarligt olyckshändelse, en lampa gick sönder, men det är nog den allvarligaste incident vi har haft hittills, påminner sig safariledaren.

Den som ska med på en skotersafari, får låna utrustning i form av overall, skor och hjälm. Väl men nödvändigt påbylsade samlas man därefter för en kort säkerhetsgenomgång och visning av skotrarna.

-Sedan är det bara att gränsla fordonen och ge sig av. Början av turen genomförs i relativt lugn takt, hastigheten ligger på ungefär på 30 kilometer i timmen, vilket upplevs som betydligt snabbare av ovana förare.

Vid rastplatsen bjuds det på kaffe eller varm choklad. Hembakta bullar och godis slukas med god aptit. På hemvägen efter den drygt tre timmar långa utflykten går det betydligt snabbare men sällan över 60 kilometer i timmen.

- Vi har valt att satsa på fyrtaktsskotrar, de uppför sig lite lugnare och är nog mer lättkörda och det viktigaste av allt är ju att de är betydligt mer miljövänliga än de gamla tvåtaktarna, förklarar Mats Ekehov.

Väl tillbaka är det dags för ombyte och genast börjar samtalen om den gemensamma upplevelsen.

Mycket skratt och stoj blir det under tiden nya deltagare gör sig redo för nästa safaritur.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons