Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På kryss och till rors

Annons

Segel i klara färger lyser mot Norra Barkens skiftande vatten. Det är ungdomar i åldern 10-16 år som lär sig seglingens grunder.

Fyra pojkar och fyra flickor har börjat kursen som omfattar fem kvällspass denna vecka, och med möjlig fortsättning en gång i veckan om ungdomarna vill.

- Kursen avslutas med ett läger på klubbholmen om en vecka eller fjorton dagar, berättar Lennart Persson som är ansvarig för segelsektionen i båtklubben.

-Min pappa tvingade hit mig första gången. Farmor bor i Norge och där kan vi segla. Sedan har jag bara fortsatt. Det är kul att segla faktiskt, säger Frida Stafne som seglat i fem år nu.

-Jag och Eric blev så gamla att vi tog över som tränare, säger hon och Eric Laurentz bekräftar att han också seglat fem-sex år.

Till sin hjälp har de Petter Krogars som också är gammal elev.

Klubben har förutom tio optimistjollar, som kursens elever börjar med, även en e-jolle som är mer för tävling samt en något större kryssjolle.

- Kryssjollen är för tre personer och har ett försegel. Den är lite unik. Det påstås att sjöscouter använt den en gång i tiden. Det är en kolossalt fin båt i mahogny-plywood.

Klubben har två följebåtar som används vid kursen men två båtar till finns också till förfogande som fiskevårdsföreningen äger, berättar Lennart Persson. Klubben hade tidigare ingen åldersgräns för seglarskolan men det ändrade man på.

-Det kunde komma 6-7-åringar till kursen och när de kom ut en bit och det blåste hårt blev de lite skrämda. Vi satte åldersgränsen till tio år, då har de blivit lite tuffare.

- I normala fall brukar det vara byigt och besvärligt när seglarskolan börjar. Den här gången hade barnen tur. Det blåste all-deles lagom, konstaterade Lennart Persson.

Förutom att lära sig seglingens grunder såsom väjningsregler, olika seglingstekniker och läsa sjökort får ungdomarna lära sig sjövett i största allmänhet.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons