Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På jakt efter tekniker

Annons

I Borlänge sker detta bland annat genom Teknikerjakten, en mässa i samarbete med E.J. Ljungbergs utbildningsfond, Borlänge kommun och Närlink som i går arrangerades för tredje gången i Borlänge.

Det var omkring 600 elever i årskurs åtta i Borlänges skolor som hade inbjudits till Galaxen där 18 utställare väntade, bland andra Vägverket, SSAB, Åkerströms i Björbo, Hörnells 3M, Scania i Falun, Dala Plåtteknik, Stora Enso och Folke Perforering.

- Syftet är att ge eleverna en inblick i hur det är att arbeta i verkstadsindustri och vilken bredd av yrken som en utbildning inom teknik ger, säger projektledaren Göran Lindqvist.

Nästa år ska eleverna i årskurs åtta välja inriktning för sina gymnasiestudier. Det är med andra ord rätt tid att försöka väcka teknikintresset. Kristoffer Eriksson i klass 8 c i Maserskolan tillhör de redan väckta.

- Ja, jag tycker om teknik och kan tänka mig ett jobb inom IT eller naturvetenskap i framtiden.

Men först ska han klara av gymnasiet och sedan väntar förmodligen KTH.

I går träffade vi Kristoffer och klasskamraterna Emil Alexandersson och Alexander Thorell vid Åkerströms monter, där Henrik Hedlund berättade om radiostyrning av kranar, lyftdon och andra mobila enheter. Trion lyssnade med stort intresse och fick veta att Åkerströms är världsledande när det gäller produkter för radiostyrning och trådlös teknik för industrin.

Hos en annan utställare, Hörnells 3M i Gagnef, berättade Anders Lundén för bland andra Simon Andersson och Joakim Östensson i klass 8 A om företagets stora produkt, automatiskt nedbländande svetsglas, som innebar en revolution inom svetsskydd för mer än 28 år sedan.

I Teknikerjakten deltog också fordons-, teknik- och industriprogrammet med utställningar.

Lärarna Bo Eriksson och Kjell Thenander fanns på plats för att intressera åttorna för de olika utbildningarna. Båda konstaterar att intresset för teknikutbildning har ökat på senare år och i synnerhet i Borlänge där programmen lockar många sökande.

- De som går hos oss får jobb direkt efter skolan. Det är en snabb väg till ett arbete, säger Kjell Thenander.

Bo Eriksson håller med och tillägger:

- Vi har ett mycket bra samarbete med de regionala industrierna och det betyder mycket både för oss och dem.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons