Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På jakt efter extrajobb

Annons

Moa Finn är 17 år och arbetar extra som kassörska på Hemtex i Falun. Hon gör även annat, men då hon inte känner till affärens sortiment lika bra som ordinarie personal är det i kassan som hon trivs bäst.

Innan Moa började på Hemtex arbetade hon extra på kafé. Något som hon fick efter att ha avslutad en praktik där. Arbetet på Hemtex fick hon tack vare kontakter.

Sedan drygt ett år tillbaka har Moa arbetat varannan helg på Hemtex. Hon får även lov att rycka in under skollov.

-Ibland kan de ringa från Hemtex på vardagarna också, berättar Moa.

-Jag rycker in när det behövs helt enkelt.

För sitt arbete får hon en fast timlön samt OB-tillägg på helgerna efter klockan 12.00.

-Det är skönt med lite extra pengar utöver studiebidraget. Jag tror inte att jag skulle klara mig ekonomiskt annars, säger Moa och skrattar.

Hennes tips till andra ungdomar som söker arbete är att vara ute i god tid.

-Börja söka arbete så fort du kan, det finns alltid något du kan arbeta med oavsett ålder. Varför inte sälja Aftonbladet eller städa garage? Det gäller att ligga i och skaffa sig arbetserfarenhet, menar Moa.

Michel Simsa bor och arbetar i Falun. Han har sedan flera år tillbaka tagit emot ungdomar som behöver ett arbete under loven. Ungdomarna måste vara minst 16 år. De får arbeta med trädgårdsarbete. För det tjänar de mellan 65 och 100 kronor i timmen beroende på ålder och tidigare erfarenheter. Hur ofta ungdomarna väljer att arbeta är upp till dem själva och arbetet kan pågå året runt. Är du intresserad av att arbeta hos Michel ska du ringa honom och anmäla ditt intresse.

För de som är intresserade av att arbeta och tjäna sig en slant under sommarlovet kan kommunen vara ett alternativ. De flesta kommuner erbjuder ett antal platser, bland annat inom vården och i sommarskolan. Arbeten som trädgårdsarbetare eller värd kan likaså vara ett alternativ.

För att få arbete hos kommunen i år ska du vara född senast 1991. För att få arbete på sommarskolan krävs att du har gått ut andra året på gymnasiet samt att du har goda kunskaper i svenska, engelska och matematik.

Lönen hos kommunen var förra året 45 kronor i timmen för de som är födda -90. För de som var födda -89 gällde fem kronor mer i timmen, och de som var födda -88 tjänade ytterligare fem kronor.

För arbete på sommarskolan gäller andra regler. Där tjänar man under 2006 65 kronor i timmen. Lönerna för 2007 har inte fastställts än. Om du är intresserad av att arbeta hos kommunen ska du skicka in en blankett som finns hos skolans yrkesvägledare. Arbetena lottas sedan ut bland de sökande.

För övrigt gäller det att vara trevlig och visa intresse. Ge inte upp om du inte får det första arbetet som du söker.

SARA HAG

Mer läsning

Annons