Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På god väg in i politiken

/
  • Här är tjejen som ska leda det i Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) i Dalarna - Elina Olsen-Huokko.

Vem: Elina Olsen-Huokko, 16 år, Leksand.
Vad: Politiker, hästägare och distanselev.
Varför: Nyvald distriktsordförande i Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) i Dalarna.

Annons

Vad är det som lockar en ung person in i politikens värld?

– Jag tycker att det är otroligt intressant och kul att få vara med och påverka samhället. Framför allt är det familje- och miljöpolitik som ligger närmast hjärtat. Dessutom är det ju alldeles för få yngre som håller på med politik, så jag vill samtidigt vara en förebild för andra.

Vilka ungdomsfrågor i Leksand är viktigast för dig?

– Jag tycker att skolmaten är en viktig fråga. Många anser att den är dålig, och det finns säkert en hel del man kan förbättra där. Sen finns det väldigt få saker att göra på kvällarna. Är man inte intresserad av sport finns det inte så mycket att sysselsätta sig med. Allt stänger ju klockan sex, så det vore ju bra med något kvällsöppet för ungdomarna.

Det har ju varit ganska turbulent inom Kristdemokraterna den senaste tiden med dåliga siffror i opinionsmätningarna plus en kamp om partiledarrollen mellan Mats Odell och Göran Hägglund. Hur har det påverkar Er som ungdomsförbund i Dalarna?

– Det har faktiskt inte påverkat oss på vår nivå särskilt mycket. Vi kommer att jobba på som vanligt med att visa upp vårt parti med specialinriktade kampanjer. Vi har bland annat planer på att besöka åtta skolor nästa år och berätta om vår politik.

Har du något tips till partiledningen hur de ska vända på de dåliga opinionssiffrorna?

– Jag tycker faktiskt att man ska byta namn på partiet. Jag vet att många inte vågar rösta på KD på grund av rädslan att bli förknippad som kristen. Självklart ska vi behålla samma grundtankar som tidigare, och fortsätta föra samma politik. Många i partiet kanske inte håller med, men jag tror att det krävs ett namnbyte för att fler ska våga rösta på oss.

Vad ska partiet heta då?

– Tja, Humanisterna, kanske?

Vad gör du annars, när du inte är politiker?

– Jag pluggar Samhällsvetenskapsprogrammet på Korrespondensgymnasiet i Torsås. Det är en distansutbildning. Sveriges enda på gymnasienivå. Man har föreläsningar och lektioner via sin dator. Förhör och muntliga prov sker med en webbkamera. På fritiden är jag väldigt mycket i stallet. Både jag och min mamma har häst.

Och framtiden, hur ser den ut?

– Jag vet inte riktigt. Jag skulle gärna bli politiker. Annars känns jurist lockande. Att jobba som åklagare verkar spännande.

Mer läsning

Annons