Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På god väg att nå sin dröm

Annons

Egentligen var det flera år sedan Dinah-Moe Humm, som Morgan spelar bas i, släppte "Murder, lies and butterflies". Men hans liv har inte förändrats så mycket som han förväntade sig.

- Det är oerhört kul att ha kommit hit, men det kändes faktiskt som antiklimax att spela in skivan. Som liten hade jag jättevisioner, men väl här känns allt likadant som förut.

Kanske kan det till viss del ha att göra med att Dinah-Moe Humm marknadsförs främst i Österrike, Belgien, Holland, Danmark och Tyskland.

- Vi spelar mycket amerikanskt, för det är ändå dit vi ska i slutändan. Just nu är det mitt mål.

Kommunala musikskolanvar ingenting för Morgan Häggström. Visserligen gick han troget dit och prövade varje år nya instrument, men det var inte förrän i högstadiet, när han hoppade in som oprövad basist i bandet Dr Döv, som den verkliga aha-upplevelsen kom. Dinah-Moe Humm bildades när Morgan och de övriga bandmedlemmarna Andreas Lindbergh, Kent Olsson och Mattias Dahl gick på rockgymnasiet i Malung.

- Vi blev samspelta fort och kände redan då att det vi hade var potentiellt material. "Use", den allra första låten vi skrev, finns med på skivan.

Efter gymnasiet har Morgan gått musikarbetarlinjen i Skinnskatteberg och en musikerutbildning på Kulturama i Stockholm. Någonstans där insåg han att det var rockmusik han ville ägna sig åt.

Ändå kan han inte helt lätt definiera vad Dinah-Moe Humm gör för slags musik. Eftersom alla i bandet har olika musikbakgrund, blir alla låtar olika - inspirerade av allt från punkrock och gammal hårdrock till synt och experimentell amerikansk rock.

- Det beror alldeles på vem man frågar, om det är gammal hårdrock eller punk vi spelar. Jag säger amerikansk seattlerock, lite grungeinspirerat. Melodierna är det primära, snygga melodier i harmoni. Hellre ett ackord och en bra melodi än fem ackord och en sämre melodi!

"Murder, lies and butterflies" är en relativt bred skiva. Skiva nummer två är tänkt att bli rockigare och ha en klarare röd tråd, men titeln ska gå efter samma mönster som nummer ett.

- "Murder" och "Lies" är båda låtar på skivan, och "Butterflies" är en låt vi inte har släppt än men som ska komma som B-singel i framtiden. Jag gillar röda trådar.

För Morgan är sammanhållningen i bandet en av de viktigaste drivkrafterna.

- Vi är som syskon, en liten familj. Vi leker mycket och har väldigt roligt när vi spelar, och att spela live är grädden på allt. Det går inte att uppbringa den kreativitet vi har i Dinah-Moe Humm utan den gemenskap vi också har.

Men det var ingen dans på rosor att få tillit till varandra. Morgan understryker att man måste låta saker få ta tid. För medlemmarna i Dinah-Moe Humm tog det ungefär ett år att skapa den tilliten, ett år av intensivt repande och uppträdande tillsammans.

- Vi trivs så bra i hop, att vi aldrig kommer att komma till en punkt där vi lägger ner. Dinah-Moe Humm kommer alltid att vara ett begrepp, oavsett hur det går. Min dröm är att kunna leva på musiken, få åka runt i världen och bli uppskattad för musiken och att bo i ett hus på landet.

JENNIELIE KJÖRNSBERG

Mer läsning

Annons