Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På basar hos laestadianerna

Annons

Det är mycket folk denna lördag i laestadianernas samlingssal i Bodarna. Från att ha varit en grupp om 13 vuxna 1970 som bildade föreningen har den vuxit och omfattar nu 170 medlemmar och 150 barn och ungdomar. Mest växer rörelsen inom rörelsen. Ättligarnas barn och barnbarn utgör i huvudsak väckelserörelsen

i dag, berättar Taisto Kalliokoski, ordförande i föreningen.

Mirjami säljer lotter tillsammans med några kompisar. Lotten är en björkkvist med små påskfjädrar på och en nummer.

- Det tog ganska lång tid att göra alla lotter, säger Mirjami, och de fina påsklotterna går åt.

I kaffeserveringen serveras nybakade karelska piroger, kaffe, bakverk och smörgåsar. Allt för att få in pengar till verksamheten.

Taisto förklarar att laestadianer i huvudsak är helt bibeltrogna och ett kännetecken är att sex före äktenskapet inte är tillåtet. Mannen och kvinnan håller ihop hela livet och får som regel många barn eftersom preventivmedel inte används.

- Gud skapar liv och människan har ingen rätt att påverka detta. Vi tar emot alla barn. De är en Guds gåva, säger Taisto.

Familjen i rörelsen är central. Laestadianer har ingen tv, men radio är tillåten.

- Vi sänder egen närradio i Gagnef. Föreningen är aktiv med många möten och sammankomster. Barn- och ungdomsverksamhet finns också och varje år sex till nio basarer.

Ett populärt inslag är snörlotteriet där en person håller i snören som representerar ett lottnummer. Under påskbasaren ville alla vara med och dra snören, speciellt barnen.

- Alla är jättevälkomna att delta i våra möten, som är öppna för alla, säger Taisto.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons