Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På äventyr österut

Annons

Daniel har många intressen i Japan. Som ett stort fan av japanska mangaserier och tv-spel var det inte svårt att välja vilket land han skulle studera i. Han har läst på om landet i skolan och tyckte att det verkade spännande. Att se kontrasterna mellan Japan och andra västländer lockar också.

När Daniel hade bestämt sig för Japan började han att kolla upp olika privata organisationer som en kompis tipsat om. Han bestämde sig för YFU, Youth for Understanding, en ideell organisation som anordnar utbyten med andra länder.

Betalar du resan själv?

-Ja, jag betalar flygresan fram och tillbaka. Det kommer att kosta mellan 9000 och 10000 kronor. Men jag får bo gratis hos en värdfamilj och skolan är också gratis.

Förutom flygresan betalar Daniel också bland annat olika lägervistelser. Där ingår ett förberedelseläger i Stockholm i fem dagar där alla får träffas och resenärerna får lära sig lite japanska.

Väl framme i Japan tillbringar svenskarna den första veckan på ett ankomstläger i Tokyo innan de får träffa sina värdfamiljer.

Har du läst någon japanska?

- Ja, men det är självstudier. Jag har köpt böcker och läst hemma.

Det går bra att prata engelska på skolan i Japan, men tanken är att Daniel och de övriga nio ska vänja sig vid att prata japanska.

Daniel kommer snart att få reda på vilken familj han ska bo hos så att de kan ta kontakt med varandra och brevväxla lite innan han kommer dit. I övrigt har han inte träffat eller haft kontakt med någon av de andra som ska med till Japan.

Daniel vet ännu inte vilken gymnasieskola han kommer att hamna på eller vilken inriktning han ska gå. De ämnen han ska läsa är bland annat matte, japansk historia och geografi.

Vad vill du få ut av de här tio månaderna?

- Jag vill lära mig bra japanska så att jag kan läsa och skriva det. Jag är intresserad av manga-serier och det vore roligt att kunna läsa dem på originalspråket.

Daniel återkommer på Ung-sidorna till våren med krönikor om livet i Japan.

KÄLLA: WWW.SWEDENABROAD.COM SARA HALLIN

Mer läsning

Annons