Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oxfam: Irak skadade brittiskt rykte

Annons

Storbritanniens engagemang i Irakkriget har allvarligt skadat landets förmåga att gripa in mot krigsbrott och kränkande av mänskliga rättigheter på andra håll i världen.

Det anser biståndsorganisationen Oxfam i en genomgång av brittisk utrikespolitik under premiärminister Tony Blairs tio år vid makten.

Blairs efterträdare, allmänt tippad att bli finansminister Gordon Brown, behöver hitta en ny, tuffare hållning mot landets allierade om de bryter mot mänskliga rättigheter, säger Oxfam.

Organisationens anställda runt om världen har rapporterat ökade antibrittiska stämningar, framdrivna av vad som uppfattats som dubbelmoral i den brittiska utrikespolitiken.

Oxfam redovisar även en opinionsmätning utförd av institutet YouGov där 59 procent av britterna anser att det var oetiskt att skicka brittiska soldater till Irak. 67 procent tycker dock det vore rätt att skicka brittiska soldater som en sista utväg för att stoppa folkmord och andra grymheter.

Enda sättet för Storbritannien att bättra på sitt rykte utomlands är att konsekvent kritisera både vänner och fiender om de bryter mot folkrätten, enligt Oxfam.

TT

Mer läsning

Annons