Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oxfam: Avloppskatastrof hotar Gaza

Annons

Den internationella biståndsorganisationen Oxfam varnade på måndagen för att de hårda restriktioner Israel riktar mot Gaza riskerar att utlösa en kollaps i avloppsreningssystemet likt den i mars då fem människor dog.

Oxfam har arbetat med en lokal anläggning för att återställa reningsmöjligheterna i norra Gaza och sanera området kring byn Unm al-Naser. Beduinbyn, som ligger några hundra meter från gränsen mellan Gazaremsan och Israel, dränktes i mars av avloppsvatten och lera sedan jordvallarna kring en avloppsdamm rämnat.

Oxfam har väntat över tre månader på att de israeliska myndigheterna ska lämna över utrustning, värd motsvarande 3,5 miljoner kronor, och har bara klor för ytterligare tio dagar för att göra vattnet säkert att dricka för invånarna.

Organisationen befarar att arbetet kommer att haverera. Därmed riskerar 10|000 människor att dränkas i avloppsvatten och vattentäkterna förorenas för ytterligare 300|000 människor, vilket skulle leda till en hälsokris.

Tre kvinnor, en av dem över 70 år, och två pojkar i åldern ett och två år dog den 27 mars i vad palestinsk tv kallade en "avloppstsunami" .

Redan 2004 varnade FN:s hjälporganisationer på Gazaremsan för att avloppsreningen i norra Gaza var kraftigt överbelastad och utgjorde ett omfattande hot invånare i närheten.

Oxfams internationelle chef Jeremy Hobbs kritiserar Israels beslut att bara låta mycket begränsade humanitära förnödenheter komma in i Gaza, som övertogs av Hamas tidigare i månaden.

Oxfam uppmanar Israel att släppa på restriktionerna som man infört på varor.

"Minst 100 lastbilar behöver komma till Gaza varje dag för att möta människors nödvändiga behov. I stället tillåts bara 20 passera om dagen", uppger organisationen.

Organisationen kräver att återöppnandet av Gazas gränser ska placeras i topp på agendan vid mötet mellan arabledarna och Israels premiärminister Ehud Olmert på måndag.

TT

Mer läsning

Annons