Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovisst hur länge SAS-strejken pågår

Annons

Uppemot 15|000 resenärer drabbades under den danska flygstrejkens andra dag. Den tär hårt på SAS ekonomi, men allra värst slår den mot resenärernas förtroende för företaget, konstaterar presschef Jens Langergaard.

Strax före lunch beslutade SAS att ställa in nästan alla avgångar i regi av bolagets danska gren under resten av dagen. Undantagna var bara flyg till och från Stockholm plus ett fåtal andra avgångar.

Detta på grund av ovissheten om hur länge strejken kommer att pågå.

De strejkande är inte beredda att återuppta arbetet förrän de har fått ett avtal med den danska SAS-ledningen som de är nöjda med, enligt Verner Lundtoft, ordförande i de kabinanställdas fackförening CAU.

De uppger att de strejkar mot en "extremt dålig arbetsmiljö". De vill ha större inflytande över hur ledigheter förläggs, så att det blir lättare att kombinera privatlivet med anställningen hos SAS. Vissa kabinanställda har bara tio helt lediga helger per år. Personalen klagar också på att de tvingas ta ut sin semester under andra delar av året än vad de önskar.

Eftersom strejken är avtalsstridig har den danska arbetsdomstolen gett de strejkande order att återuppta arbetet. De riskerar böter.

Det var tjockt med folk i Kastrups terminalbyggnader under dagen. Folk trängdes i till synes ändlösa köer och många retade sig på luddiga eller obefintliga besked.

Mer skulle man kunna begära år 2007, tycker Håkan Ahlqvist, på väg hem till Wien efter ett besök i Skåne. Han tror att strejken kommer att leda till att andra flygbolag vinner terräng.

Väninnorna Marianne Elingfors och Christine Carlsson från Moheda skulle åka till Rom, trodde de när de satte sig på tåget på morgonen. Efter ett par timmars köande på Kastrup hade de fortfarande modet uppe och visade förståelse för de strejkande.

TT

Mer läsning

Annons