Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oviss framtid för rättspsykiatrin

/
  • Vårdutvecklaren Kenneth Rydenlund och sjuksköterskan Nina Helland från Nätverket för Psykiatrisk omvårdnad kom till Falun förra veckan för att diskutera rättspsykiatrins ovissa framtid.– Det finns en oro bland de anställda inom rättspsykiatrin med stora omställningarna som regeringen föreslår, säger Nina Helland.

Den rättspsykiatriska vården står inför en av de största förändringarna i modern tid när regeringen nu föreslår att rättspsykiatrisk vård som påföljd efter ett brott ska avskaffas.
I veckan arrangerade den rättspsykiatriska regionskliniken i Säter en konferens i Falun för att diskutera vårdens framtid.

Annons

Det var i april som regeringens utredare Jerry Eriksson presenterade den nya psykiatrilagsutredningen. Utredningen föreslår att påföljden rättspsykiatrisk vård för brottslingar som begått ett brott bör avskaffas samtidigt som två nya begrepp – tillräknelighet och otillräknelighet – kommer att införas.

För att en person ska anses otillräknelig, och därmed inte kunna dömas för ett brott, ska personen på grund av allvarlig psykisk störning sakna förmåga att förstå gärningens innebörd i den situation han eller hon befinner sig i. Är man tillräknelig trots en lättare psykisk störning ska personen däremot få ett fängelsestraff.

Den svenska vården har länge haft en internationell särställning, där vården av psykiskt sjuka människor har kommit i första hand och straffet i andra. Den nya modellen kan beskrivas som omvänd och liknar mer den praxis som används ute i Europa.

Förra veckan anordnade Nätverket för rättspsykiatrisk omvårdnad en konferens tillsammans med rättspsykiatriska regionkliniken i Säter för att diskutera branschens framtid.

– Vi är rädda för att man ska gå miste om den spetskompetens som rättspsykiatrin har utvecklat. Det är inte helt säkert att kriminalvården har den kompetens som krävs. Vi är oroliga för att säkerhetstänkandet kommer att permanenteras och att omvårdnaden glöms bort, säger Kenneth Rydlund, språkrör för nätverket.

Han menar att den dynamiska säkerheten och relationsarbetet med patienten kan försvinna.

– Den stabila vårdrelationen med patienten är av stor betydelse för att kunna se om en allvarlig händelse är på väg att uppstå, säger Kenneth Rydenlund.

Enligt utredningen bedöms antalet vårdplatser halveras i rättspsykiatrin vilket även innebär att mindre rättspsykiatriska klinker kan komma att läggas ner.

Hur personer som bedöms vara tillräkneliga kommer att få sin vård, eller om de kommer att vårdas, beskriver inte förslaget.

– Förslaget ritar upp ett ramverk för hur det kommer se ut men nämner inte hur omvårdnaden ska hanteras, säger Nina Helland, sjuksköterska i rättspsykiatrisk vård.

Nätverket hoppas nu på att en officiell remissinstans för utredningen. 2015 tror regeringen att ska det nya systemet vara klart.

– Vi hoppas att kunna påverka förslaget så att vården kommer att ligga i fokus i framtiden också, säger Nina Helland.

Annons