Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Översvämningar och hetta skördar liv

Annons

Sydeuropa svettas och Storbritannien har vatten till knäna.

Minst 40 personer har omkommit som en följd av extremt sommarväder runt om i Europa.

Sheffield Wednesdays anrika hemmaplan Hillsborough såg på tisdagen mer ut som en vattenpoloarena än en fotbollsplan. Just grevskapet Södra Yorkshire är det som drabbats värst av den senaste tidens brittiska skyfall.

Omkring 900 personer har evakuerats till tillfälligt boende i Sheffield, uppger BBC. Tre personer har omkommit som en följd av ovädret, en i Hull och två i Sheffield.

I närheten av Rotherham har vatten febrilt pumpats ut ur Ulley-dammen, som hotat rämna efter regnandet.

Motorvägar har stängts av och flera tåg har ställts in.

Den brittiska vädertjänsten, Met Office, konstaterade samtidigt att sommaren 2007 riskerar att bli regnig.

"Prognoserna för resten av sommaren talar om torrare väder än normalt i centrala och södra Europa, och våtare än normalt över delar av Nordeuropa", skriver Met Office enligt Reuters.

Om det är vått på Brittiska öarna så är det desto torrare i Sydeuropa.

Temperaturer på över 40 grader har lett till eldsvådor och dödsfall. De senaste dagarna har minst 29 personer i Rumänien, fyra i Grekland, tre i Albanien och sammanlagt fem i Bosnien, Kroatien och Turkiet avlidit som direkt följd av hettan. I första hand är det äldre människor som inte klarat påfrestningarna.

I den rumänska huvudstaden Bukarest var det 45 grader varmt på tisdagen, medan Aten i Grekland låg på 44 grader och Sofia i Bulgarien på 42.

Myndigheterna har sprutat vatten på spårvagnsspåren för att förhindra att de böjer sig. I Italien har helikoptrar och brandmän bekämpat omkring 25 eldsvådor i landets södra delar, inklusive Sicilien där man också har registrerat temperaturer över 40 grader.

Också Ryssland har drabbats av oväder. Fyra människor har dött i stormar i landets södra delar, i Uralbergen och delar av Sibirien.

TT

Mer läsning

Annons