Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Översvämning på campingen

Annons

MORA
Nästan 50 meter in från stranden är en del av Johannisholms campingplats översvämmad av Vanåns vatten. Allt eftersom vattnet stigit de senaste dagarna har turistterna packat ihop och åkt därifrån.

– Det här är egentligen katastrof, säger en ledsen Paulein van Bruggen. Paulein och Peter Rozeman driver campingen och de har haft fullbelagt där nästan hela sommaren. 95 procent av gästerna har varit holländare.
Några gäster försvann redan i tisdags då vattnet började stiga men det var i onsdags som det blev riktigt illa.
– Vi har haft alla 65 platserna fullbokade, nu blir det kanske 4-5 tält kvar.
Pauline hoppas i alla fall att gästerna i de tio stugorna ska bli kvar.
Då turisterna försvinner går Paulien och Peter miste om intäkter på mellan 15 000 och 25 000 kronor om dagen. Fortsätter det så har kan det bli uppemot en halv miljon kronor i bortfall på några veckor.
Paulien tycker att Fortum som har kraftverket där Vanån rinner ur Venjanssjön skulle ha släppt ut vatten tidigare så att det funnits plats för att ta emot de stora vattenmängderna efter regnet.
– Vi har kontaktat en advokat som ska komma hit och titta på följderna av översvämningen, berättar hon.
Martin Göransson på Dalälvens vattenregleringsföretag som har ansvart för vattenflödet i Vanån förklarar att de i första hand reglerar vattnet för kraftproduktionen, inte för campingen.
– Vi har ändå tagit hänsyn till campingen då vi i tisdags skulle ha släppt ut mer vatten från Venjanssjön än vad vi gjorde, säger Göransson.
Jan Boom och familjen har bott på campingen en vecka. De skulle stanna till måndag eller tisdags var det tänkt.
– Om vattnet stiger med 20-30 centimeter når det vårt tält, berättade Jan som avvaktade för att se hur det går, om vattnet stiger eller sjunker.
– Vi har samma problem i Holland, med vatten som kommer från Belgien och Tyskland.
Till det lilla kraftverket som ligger några hundra meter uppströms campingen sökte sig holländare som ville titta på de skummande vattenmassorna. Bland dem fanns en grupp ensamstående föräldrar som med sina barn bor i tält lite högre upp i skogen på campingplatsen.
– Vi har inga problem med vattnet konstaterade Theo van Noorwegen.
Bland stenarna nedanför dammen satt Patty Lafeber med femårige sonen Remi i knäet De satt där alldeles stilla och stirrade på vattnet. Remi kastade i någon sten ibland.
Det vatten som jagade bort en del turister blev en attraktion för några andra.
– Han är så facinerad av vattnet, förklarade Patty.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons