Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överlevande flyr ruinstäder i Peru

Annons

Desperata överlevande packar ihop och flyr från de peruanska städer som raserats den kraftiga jordbävningen för tre dagar sedan.

Samtidigt börjar nödhjälpen till jordbävningsoffren i Peru bli påtaglig och anländer i en strid ström från myndigheter i landet och utländska organisationer.

Samtidigt börjar nödhjälpen till jordbävningsoffren i Peru bli påtaglig och anländer i en strid ström från myndigheter i landet och utländska organisationer.

Privata donationer av mat och nödproviant har skickats från hela Peru. Omkring 900 fångar vid Callao-fängelset donerade två dagars matransoner till jordbävningsoffren, sade justitieminister Maria Zavala.

Desperationen var stor trots distribution av konserver, mjölk, fisk, ris och kläder i centrala Pisco. Många av stadens 130|000 invånare har blivit hemlösa.

På en gata sprang hundratals människor mot en lastbil som distribuerade matsäckar, och några klättrade upp på sidan av den.

De nervösa arbetarna och polis i lastbilen uppmanade föraren att öka farten genom bråten på bakgatorna innan folkhopen stormade fordonet.

På torget i centrum skrek beväpnade soldater åt ett hundratal knuffande människor att de skulle forma ordnade köer.

Samtidigt rullar köer av bussar och lastbilar fyllda med kylskåp och möbler ut från den hårt drabbade staden Pisco.

Ett team med sökhundar drog fram ruttnande kroppar från rasmassorna.

De flesta av de flyende invånarna var på väg norrut för att stanna hos släktingar.

Jordbävningsoffren sade att nödhjälpen dröjde för länge.

President Alan Garcia hotade i går med att utlysa utegångsförbud för att stoppa plundringen i de skalvdrabbade områdena i södra Peru. Samtidigt försökte myndigheterna hindra spridningen av infektionssjukdomar.

Enligt ett regeringsuttalande har ytterligare 1|000 militärer skickats för att bistå 2|000 patrullerande poliser i Pisco, Chincha, Ica och Canete, med order om att hantera plundringen och stölderna med "fast hand".

I kuststaden Pisco, 24 mil sydöst om Lima, sade hälsominister Carlos Vallejos att omkring 1|500 läkare och sjuksköterskor kämpar för att förhindra spridningen av epidemiska sjukdomar bland jordbävningsoffren.

Tre dagar efter jordbävningen med magnituden 8,0 förblev den officiella dödssiffran 500 och ytterligare 1|600 skadade. Ett okänt antal människor saknas.

En strimma hopp väcktes en kort stund i Pisco när en baby föddes i ett fältsjukhus som satts upp på stadens stora torg. Garcia lyfte upp babyn i sina armar och kallade den " livsluft |.|.|. ett mirakel bland de raserade väggarna och smärtan".

TT

Mer läsning

Annons