Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överkörd av skoter på fjället

Annons

- Jag får var glad att jag över huvud taget lever. Läkaren sa att det var tur att jag hade haft hjälm och tjocka, kraftiga kläder, annars hade skadorna blivit ännu värre, säger Rosmarie som trots smärtorna försöker se ljusglimtarna och hålla humöret uppe.

Rosmarie och maken Jan-Olav har i 29 år, flera gånger varje vinter, vistats i Grövelsjöområdet. Helgen som gick var de som vanligt på plats och skulle göra en fisketur med snöskoter från Storsätern, 2,5 mil upp till Våndsjön, som ligger allra längst upp i norra Dalarna.

- Jan-Olav körde skotern, jag satt bakom och vi hade en pulka på släp. Vi hade åkt ungefär 15 kilometer då olyckan hände och vi körde sakta för att det var guppigt på leden.

- Helt plötsligt kom en snöskoter i full fart flygande över en ås och rammade oss. Jag kastades av och blev förmodligen överkörd av skotern. Smärtorna var hemska och ingen kunde röra mig i början för att jag hade så ont, berättar Rosmarie.

Hon fick ligga på en renfäll ute i snön och vänta länge på hjälp. Efter två timmar var fjällräddare på plats och började hjälpinsatsen på plats.

- Jag blev väl omhändertagen på platsen, säger Rosmarie.

Fjällräddarna kunde konstatera att Rosmarie var så svårt skadad och hade så ont att hon knappast skulle klara en transport 1,5 mil i skoterpulka fram till den väntande ambulansen vid Storsätern.

Istället rekvirerades ambulanshelikopter, som kom från Östersund efter ytterligare en timme.

På Mora lasarett kunde man konstatera att Rosmarie hade flera frakturer - båda benpiporna i vänster underben var av, liksom både benpiporna i vänster underarm, därtill brutet nyckelben och tre revben av samt punkterad lunga. Maken hade som genom ett under klarat sig från kraschen utan fysiska skador. Men parets skoter blev skrot.

Skoterföraren som höll på att köra ihjäl Rosmarie och Jan-Olav framfördes av en 46-årig man, som var mycket ångerfull efteråt.

- Han kom på fel sida av skoterleden och körde så fort att han hade tappat kontrollen över skotern. Han sa att han kört 80-90 kilometer i timmen. Andra på platsen bedömde att gått betydligt fortare. Enligt Rosmarie var det ett gäng med ett tiotal skotrar som var ute och "buskörde" på fjället.

- Förr har jag tyckt att polisbevakning av snöskotertrafiken ute på fjällvidderna varit onödig. Men nu vet jag att det behövs kontroller av att reglerna efterlevs. Högsta tillåtna fart är ju 70, det går nog så fort. Dagens moderna skotrar är inga leksaker, en del är rena fartvidunder som i fel händer är livsfarliga, säger Rosmarie som nu går mot en lång konvalescens för att komma tillbaka igen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons