Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagar domen för mutbrott

Annons

Sammanlagt har tio av dem som dömts för inblandning i Systembolagets muthärva överklagat sina domar.

Bara några dagar innan jul fälldes ett antal Systembolagschefer i Stockholms tingsrätt för bland annat mutbrott. Två av dem hade arbetat på butiker i Dalarna.

Den som fick hårdast straff av de två, en man i 35-årsåldern, misstänktes för att ha tagit emot 16800 kronor från leverantören Vin-Trägårdh. Hans straff blev 100 dagsböter à 270 kronor, sammanlagt alltså 27 000 kronor.

Den andra, som nu överklagat till Svea hovrätt, är en man i 60-årsåldern.

Han dömdes för att ha tagit emot 2873 kronor i mutor och skulle som straff för det betala 30 dagsböter à 120 kronor.

Själv har han förklarat pengarna som kommit in på hans konto med att han är bekant med vd:n för Vin-Trägårdh, som i sin tur är åtalad för bestickning.

De 2873 kronor, som den butiksansvarige tagit emot, var betalning för kött, ripa och hjortron, hävdar han.

Enligt honom har det funnits en uppgörelse om att butikschefen skulle sälja älgkött och annat vilt till vd:n. Vid sex tillfällen 2002 har den butiksansvarige fått in pengar på sitt konto och fått en check.

För att få till stånd en ny prövning av domen krävs det, enligt mannens försvarare Christer Mellberg, antingen intresse för fortsatt rättstillämpning att Svea hovrätt säger sitt i saken eller att det finns skäl att ändra domen.

- Men jag kan inte säga så mycket om grunden för prövningstillståndet än eftersom jag fick instruktioner om att överklaga samma dag som det skulle göras, säger Mellberg som begärt 14 dagars anstånd för att komplettera överklagan.

- Det krävs att man funderar ordentligt över formuleringarna eftersom det är svårt att få prövning i ett sådant här mål.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons