Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagar beslutet om friskola i Fäggeby

Annons

Det skrivs i det överklagande som barn-och utbildningsnämnden i Säter skickar till länsrätten i Stockholm, mot Skolverkets beslut att ge Olympica AB godkännande att starta en fristående grundskola med fristående förskoleklass i Fäggeby.

Barn-och utbildningsnämnden hade igår eftermiddag ett extra sammanträde med bara ett ärende på dagordningen; överklagande av Skolverkets beslut.

Mot beslutet att överklaga Skolverkets friskolbeslut reserverade sig den moderate ledamoten Jan Bäckehag.

Överklagande innehåller en ingående redovisning av konsekvenserna för skolverksamheten, inte bara i Stora Skedvi utan i hela kommunen om friskolan startas.

Beslutet att lägga ner Fäggeby skola har att göra med barnkullarnas storlek. Och det blir inte fler barn om friskolan startas, barnantalet är grundproblemet, säger Abbe Ronsten (s), ordförande i barn-och utbildningsnämnden.

Både han och nämndens vice ordförande Sune Hemmingsson (c) tycker att det är synd att behöva lägga ner Fäggeby skola, men att det helt enkelt finns för lite barn för att Stora Skedvi ska kunna ha två skolor, anser de.

Om friskolan startas i Fäggeby och att det där blir ett 60-tal barn i grundskola och förskola, innebär det att redan 2009 är det lika många barn i Fäggeby skola som i Kyrkbyns skola.

Där har vi en skolbyggnad för upp mot 160 elever. Dessutom finns sockenbibliotek, gymnastikhall, nyrenoverade slöjdsalar och fint kök.

- Det blir ett oerhört dålig utnyttjande av resurser, säger Ronsten.

I överklagandet framförs att inför läsåret 2006/2007 kommer det inom kommunen totalt sägas upp cirka sex tjänster på grund av sjunkande elevtal.

"En fristående skola med det elevantal som Olympica AB beskriver skulle dessutom tvinga kommunen att säga upp fem tjänster. Skolpengen som Olympica AB kostar motsvarar ytterligare fem tjänster.

För att bereda 63 elever plats i friskolan i Fäggeby måste motsvarande tio tjänster försvinna. Detta ger Säters kommun förödande negativa konsekvenser både ur ett ekonomiskt och pedagogiskt perspektiv", skrivs i överklagandet.

I överklagandet framförs även bland annat att en friskola i Fäggeby inte skapar något mervärde. "Valalternativ finns redan i Säters kommun genom förekomsten av Solvarbo friskola. Dessutom finns redan i dag ett brett utbud av friskolor i närliggande kommuner".

Här räknas bland annat just Olympicaskolan i Hedemora upp, med samma inriktning som den som föreslås i Fäggeby.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons