Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överingenjören Bertil Bergman har avlidit

Annons

Han sörjes närmast av makan Margaretha, född Rönnmark, dottern Annika, tre barnbarn och två systrar. Han föddes i Sundsvall av föräldrarna John och Hilma Bergman. Bertil var för oss båda och många andra den gode vännen, den talangfulle och skicklige byggnadsentreprenören med energi, livslust och begåvning.

Efter skolgång i Sundsvall började han arbeta på byggen. Efter rekryten följde lång beredskapstjänstgöring som pansarsoldat i Norrbotten. Han återvände till byggen, nu som arbetsledare. Han utbildade sig till byggnadsingenjör och blev en skicklig arbetsledare och senare platschef för allt större byggen, främst inom industrin.

Bertil knöts till AB Vägförbättringar i Stockholm 1950, gifte sig och bosatte sig i Stockholm. Efter att ha genomfört ett avloppsreningsverk i Örebro flyttade han 1956 till Borlänge och startade ett avdelningskontor där. Det började med ett stort bygge inom Kvarnsvedens pappersbruk.

Verksamheten växte till en näst intill marknadsledande byggrörelse i Dalarna vilken han drev fram till sin pensionering 1982. Han var då sedan länge överingenjör i NCC.

Bland objekten i Dalarna kan nämnas idrottsanläggningen Maserhallen, KF:s lagercentral, slakteri i Stora Tuna, teatern i Folkets park med sitt tunna, paraboliska, plastgjutna betongtak, pingstkyrkan och flera bostads- och småhusområden. Allt detta i Borlänge.

Därutöver uppfördes många industribyggnader inom pappers- och stålindustrin på flera orter samt klinikbyggnader vid lasaretten i Falun, Gävle och Avesta jämte flera anläggningar i Sälen. Som byggare och chef var Bertil tekniskt och ekonomiskt skicklig med känsla för gott ledarskap och kvalitet. Han präglades av stark vilja, hade gott och häftigt humör och stod alltid för sitt ord. Vänkretsen var stor och Bertil var verksam bland annat inom Byggmästareföreningen och Rotary. Han var fysiskt aktiv i alla år, åkte slalom till nyligen, spelade gärna golf och var duktig i bridge. Vi båda undertecknare har samarbetat med Bertil i olika skeden under många år.

Vi minns med värme och glädje kontakterna mellan Bertils och våra familjer i hemmen, från resor, i fjällvärlden och Bohuslän. Vi känner alla en stor saknad och deltager i familjens sorg. Det är roligt att veta att Bertil till alla delar haft ett rikt och framgångsrikt liv. Tor LaUrin och

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons