Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övergrepp mot afrikanska migranter

Annons

Människorättsorganisationen Human Rights Watch uppmanar Spanien att stänga fyra mottagningsläger för ensamma flyktingbarn på Kanarieöarna, eftersom de minderåriga riskerar sexuella övergrepp och våld i lägren.

I en rapport beskriver Human Rights Watch (HRW) på torsdagen förhållandena i de fyra lägren som farliga för barnen. Afrikanska minderåriga ska ha utsatts för sexuella övergrepp och misshandel av anställda i lägren, eller också lämnats helt obevakade och då fått utstå slag och övergrepp från andra migranter, uppger spanska medier.

Lägren är överfulla, och barnen har berättat om "straffceller" utan fönster, där de fått sitta i längre perioder utan att få lov att gå på toaletten, enligt HRW.

"De här barnen borde skyddas av spanska myndigheter, inte behöva utstå slag och övergrepp", skriver organisationen, och uppmanar spanska regeringen att stänga lägren och överföra barnen till alternativa boenden.

I en intervju i tidningen El Pais berättar HRW:s Simone Troller, som är ansvarig för rapporten, att särskilt de allra minsta barnen har utsatts för våld och övergrepp från personalens sida.

Lokala myndigheter på Kanarieöarna avslog rapporten som slarvig och baserad på anonyma vittnesmål från barnen. De påpekade att de anställda som ska ha begått övergreppen inte en enda gång utpekas i texten, och inte heller i de anmälningar som HRW gjort till myndigheter på öarna. Myndigheterna sade dock att uppgifterna ska utredas.

Kanarieöarna har på senare år blivit en magnet för afrikaner från främst länder söder om Sahara som vill ta sig in i Europa i jakt på en bättre framtid. Förra året försökte 31|200 människor ta sig in i Spanien via Kanarieöarna. Många drunknade i de farliga vattnen.

TT

Mer läsning

Annons