Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Övergödningen är störst i södra Dalarna

Annons

- Miljö- och byggnämnden beslutade att låta folk ta ansvar själva för sina avlopp. Förbättringarna skulle ske inom en femårsperiod. Vid årsskiftet går tiden ut men det är få som har gjort något åt avloppen, säger miljöinspektör Hans Andersson.

För fem år sedan började kommunen informera fastighetsägarna om vilka lagkrav som gäller för avloppen. Dessutom gick man ut med ekonomiskt stöd till dem som bestämde sig för att åtgärda. Några nappade på erbjudandet men många avloppsbrunnar står fortfarande och spyr ut orenat vatten i Mässingsboå.

Hans Andersson förklarar att det i vissa fall bara krävs installering av en markbrunn som renar vattnet när det har lämnat avloppet. I andra fall är även avloppsbrunnen undermålig och då blir det en dyrare historia.

- Paketpriset för både mark- och avloppsbrunn är uppemot 50 000 kronor och i dag finns det inte längre några ekonomiska stöd att få från kommunen.

Miljö- och byggnämnden kommer vid sitt nästa möte att diskutera hur man ska hantera frågan när tidsfristen går ut för fastighetsägarna vid årsskiftet.

- Om vi ska ge förelägganden betyder det att fastighetsägarna får en förvarning innan de tvingas betala vite. Ger nämnden vitesföreläggande på en gång så tvingas de som inte åtgärdat sitt avlopp efter årsskiftet att betala direkt, säger Andersson.

För tolv år sedan tillsattes en arbetsgrupp som skulle utreda hur man kunde förbättra vattenkvaliteten i den igenvuxna Brunnsjön. Fosforläckage från jordbruk runt vattendragen var en stor bov i dramat men det visade sig också att avloppen i området ställer till problem. Hans Andersson berättar att mätningar visar att vattnet faktiskt har blivit lite bättre de senaste åren men att man nu vill skynda på processen och att det då gäller att ta i med hårdhandskarna mot fastighetsägarna. Om inte annat kan kraven komma att skärpas efter den kartläggning som länsstyrelsen just nu gör av övergödningen i länets vattendrag.

- Problemet är störst i södra Dalarna där det finns stora jordbruksområden. Vi tar prover på vattendrag och sjöar över hela Dalarna och analyserar orsakerna. Sedan föreslår vi olika åtgärder, säger Per-Erik Sandberg på länsstyrelsens miljövårdsenhet.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons