Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överenskommelse klar vid klimatmöte

Annons

FN:s klimatpanel, IPCC, har nått en överenskommelse om hur den globala uppvärmningen kan åtgärdas. Efter en lång sista nattmangling kunde delegaterna enas tidigt i morse.

Att begränsa den globala uppvärmningen till 2 grader kostar inte mer än 0,12 procent av världens samlade bruttonationalinkomst, BNI, enligt FN-rapporten.

Utsläppen av växthusgaser måste minskas med 50_85 procent till år 2050 om uppvärmningen ska hejdas.

Klimatforskarna pekar på en rad åtgärder för att minska de globala koldioxidutsläppen. Det krävs investeringar i nya energianläggningar och infrastrukturer i utvecklingsländerna och effektivare energianvändning i industriländerna.

Inom transportsektorn krävs stora insatser som bränslesnålare fordon, men enligt klimatforskarna finns ännu inte tillräcklig information för att bedöma möjligheterna att få ner utsläppen från tunga fordon.

Biodrivmedel kan spela en viktig roll för att minska utsläppen, marknaden för dessa bedöms växa till 3 procent, i bästa fall 5_10 procent, av transportsektorns totala bränslebehov globalt fram till 2030.

I rapporten räknas på kostnaderna för tre olika utsläppsscenarier fram till 2030. I den tuffaste och lägsta nivån, där halten av koldioxid i atmosfären stannar på 445-535 ppm (miljondelar), blir resultaten en minskning av den globala BNI-tillväxten med 0,12 procent.

I det minst tuffa scenariot, där koldioxidhalten tillåts hamna på 590-710 ppm, blir kostnaden bara hälften.

Klimatpanelen har gjort motsvarande beräkningar för 2050 och kostnaderna är närmast identiska.

PCC-forskarna anser att bättre och energisnålare nya och befintliga byggnader väsentligt kan minska koldioxidutsläppen och ge stora ekonomiska vinster. De räknar med att på det sättet kunna minska utsläppen från den sektorn med 30 procent.

Världsnaturfonden (WWF) öste lovord över rapporten:

Även miljöorganisationen Greenpeace berömde rapporten och krävde "seriös politisk respons" från världens ledare.

Den ekonomiska potentialen för att minska industrins utsläpp av växthusgaser är enligt rapporten störst inom den energiintensiva industrin. Det återstår fortfarande mycket att göra i såväl industri- som utvecklingsländerna.

Andra sätt att minska utsläppen är att minska pågående omfattande skogsavverkningar i framför allt tropikerna och återplantera avverkade områden.

Världens länder måste sätta in åtgärder så att utsläppen av växthusgaser börjar minska kring 2015, för att sedan falla med 50_85 procent till under 2000 års utsläppsnivåer, kräver klimatforskarna.

På det sättet kan man undvika de värsta effekterna av de pågående klimatförändringarna.

TT

Mer läsning

Annons