Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Över tusen" dödades i Mogadishu

Annons

I striderna i Mogadishu för drygt en vecka sedan dödades över tusen människor, hävdar klanåldermän i den somaliska huvudstaden.

Hussein Aden Korgab, talesman för den dominerande klanen Hawiye, sade på måndagen att striderna mellan islamistisk milis och etiopiska arméstyrkor krävde 1|086 människoliv och att 4|334 människor skadades.

I tidigare bedömningar har det talats vagt om flera hundra döda. Den mest precisa uppgiften, som kom från en lokal människorättsorganisation, var 381 civila dödsoffer och 565 skadade.

Korgab säger att den nya dödssiffran ställts samman av en kommitté som Hawiye bildade för att förhandla med etiopierna efter det att striderna hade ebbat ut.

Utan att redovisa detaljer sade han att de materiella förlusterna kan värderas till "en och en halv miljard dollar".

Striderna i Mogadishu mellan 29 mars och 1 april har allmänt beskrivits som de värsta i staden på 15 år. De utbröt när de etiopiska ockupationsstyrkorna, som stöder den svaga somaliska provisoriska regeringen, skulle slå tillbaka attacker från den islamistiska milisen.

EU:s ambassadör i grannlandet Kenya, Eric van der Linden, har uppmanat EU att utreda om de etiopisk-somaliska styrkorna begick krigsförbrytelser under tillslaget mot islamistmilisen, som till stor del är rekryterad bland Hawiyeklanen.

FN:s flyktingkommissariat har beräknat att omkring 124|000 människor drivits bort från sina hem under de senaste två månaderna.

Oroligheterna i Somalia riskerar att utvecklas till en regional storkonflikt, eftersom dödsfienderna Etiopien och Eritrea är engagerade på var sin sida. USA, som stöder Etiopien och den somaliska regeringen på grund av misstanken att islamistmilisen har koppling till terrornätverket al-Qaida, har via sitt sändebud Jendayi Frazer anklagat Eritrea för att destabilisera Somalia för att "till varje pris skada Etiopien".

TT

Mer läsning

Annons