Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över hundra döda i våldets Irak

Annons

Minst 115 människor dödades när två självmordsbombare sprängde sig på tisdagen vid en shiamuslimsk helgedom söder om Bagdad, rapporterade polisen. I norra Irak fritogs uppemot 140 fångar då ett fängelse stormades.

De båda samordnade attentaten mot en skara shiitiska pilgrimer genomfördes på en gata i samhället al-Hilla tio mil från huvudstaden. Över 200 andra skadades av explosionerna.

Dubbelangreppet i al-Hilla var bara en av en rad attacker och skottlossningar runt om i centrala Irak på tisdagen, alla riktade mot shiamuslimska pilgrimer på väg till den shiitiska heliga staden Karbala. Där firar shiiterna kommande helg arbain - slutet på den årliga sorgeperioden till åminnelse av martyren Husayn, profeten Muhammeds dotterson, som dödades i staden år 680.

Attentat i Bagdadstadsdelarna al-Dura och Yarmuk, i Latifiyya och på en väg tio mil norr om Bagdad kostade ett 20-tal pilgrimer livet.

I Mosul i norra Irak stormade närmare 300 angripare ett fängelse och fritog uppemot 140 interner - en av de största fångutbrytningarna sedan USA invaderade landet 2003, rapporterade polisen enligt Reuters.

Angriparna leddes enligt uppgift av Abu Omar al-Baghdadi, ledare för en grupp kallad Iraks islamiska stat. Männen slog till i gryningen och övermannade polisens vakter, som tvingades begära hjälp av USA-militären. De flesta av de fritagna fångarna troddes vara fängslade milismän.

I måndags dödades nio amerikanska soldater i Irak i den för USA blodigaste dagen på nästan en månad. Sex soldater dog då en bomb exploderade nära deras fordon under en strid i provinsen Salahuddin, meddelade militären på tisdagen. De andra dödades av en sprängladdning vid en väg i provinsen Diyala nordöst om Bagdad.

Därmed har 3 179 amerikanska soldater dödats i Irak sedan USA-alliansens invasion i mars 2003 enligt AFP:s statistik, baserad på Pentagonsiffror.

I både Salahuddin och Diyala, dominerade av sunnimuslimer, har våldet ökat sedan USA för några veckor sedan förstärkte sina militära styrkor i Bagdad för att få bukt med milisgrupperna där.

På tisdagen fortsatte USA-trupperna sin framstöt in i Bagdadstadsdelen Sadr-staden. Där bor över två miljoner av Bagdads fattigaste invånare, och där finns även milismän lojala mot den USA-fientlige predikanten Muqtada al-Sadr. Omkring 600 soldater sökte genom Sadr-stadens nordvästra del, knackade dörr och letade genom bostäder.

Inne i själva Bagdad har våldsamheterna mattats av sedan amerikanska och irakiska styrkor inledde sin offensiv för tre veckor sedan. Men enligt militären har upprorsmakarna och milismännen bara dragit sig tillbaka till kringliggande områden, som de provinser där USA-soldaterna dödades i måndags.

TT

Mer läsning

Annons