Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 2|000 döda i regnets Asien

Annons

Antalet döda till följd av översvämningarna i Indien, Bangladesh och Nepal sedan i juni översteg under torsdagen 2|000, trots att regnen börjat avta.

I Bihar, den hårdast drabbade delstaten i Indien, är 2,7 miljoner hektar åkermark översvämmade, omkring 6|500 byar ligger under vatten och nästan 14 miljoner människor är drabbade av översvämningarna. Där har det dock inte regnat på flera dagar.

Enligt uppgifter från Indiens inrikesdepartement har 1|521 människor dött till följd av ovädret _ och då är inte alla människor som saknas efter båtolyckor inräknade.

Årets monsunregn i Asien har fått förödande konsekvenser. 35 miljoner människor är direkt berörda, varav kanske tio miljoner hemlösa eller avskurna från omvärlden. Värst är läget i Indien, Bangladesh och Nepal, men även i Kina lider miljontals människor brist på dricksvatten.

I Bangladesh är situationen svårare än 2004, då 38 procent av landets yta översvämmades under monsunperioden. Sju miljoner bangladeshier beskrivs som nödställda.

FN, enskilda organisationer och välgörenhetsorganisationer stödjer de lokala myndigheternas räddningsinsatser som i exempelvis Bihar handlar om nedsläpp av mat från flygplan.

TT

Mer läsning

Annons