Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 100 döda i pakistanska strider

Annons

Över 100 människor har dödats i strider mellan islamister och regeringsvänlig milis i nordvästra Pakistan, uppger militären.

Striderna i Södra Waziristan intill gränsen mot Afghanistan bröt ut i måndags när en lokal befälhavare beordrade uzbekiska islamister i området att lämna ifrån sig sina vapen. När de vägrade bröt strider ut och sedan dess har minst 78 uzbeker och 28 pakistanier dödats, de flesta sedan natten till tisdagen.

Den före detta talibanen mullah Nazir, som stödjer president Pervez Musharrafs försök att kasta ut utländska islamister, försökte i måndags avväpna uzbeken Tahir Juldasjev och hans milis. Juldasjev, som dömts till döden i Uzbekistan för bombdåd i huvudstaden Tasjkent, har enligt militärkällor kopplingar till al-Qaidas ledare Usama bin Ladin. När extremisterna gick till motangrepp bröts en vapenvila som rått i två veckor.

Juldasjev och hans milis flydde från Afghanistan när USA och dess allierade störtade talibanregimen 2001. Tillsammans med andra extremistgrupper har de sedan dess haft en fristad i det laglösa gränsområdet i nordvästra Pakistan. Den pakistanska regeringen har nyligen inlett försök att driva ut islamisterna.

TT

Mer läsning

Annons