Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ove, 36, försvann

Annons

Det är tidig tisdag eftermiddag. Ett tungt snödis ligger över den smala vägen, som slingrar sig upp längs kullarna. Där, alldeles i början av byn Stackmora, ligger huset. Bostaden som Bengt och Ebba Liljedahl byggde 1964 och som kom att bli hem för deras nio barn.

Ove var ett av dem.

- Det här är han, säger Ebba och visar ett fotografi.

Bilden visar den leende Ove, sittande på sin skoter. Det är februari månad och mörkt ute. Han har tagit av sig skoterhjälmen, men behållit den klarröda vinterjackan på.

- Den jackan har han på sig än. Var än han nu är, säger Bengt sorgset och nickar mot fotografiet.

Fotot från helgen i jaktstugan, ett par mil utanför Orsa, är det sista som togs på Ove. Dit åkte han tillsammans med vänner fredagen den 13 februari förra året.

På söndagen, när det var dags för hemfärd, valde Ove att lämna kompisgänget. Han skulle titta in till en vän på hemvägen.

Därifrån ringde han sin sambo. Klockan var då drygt tio på kvällen.

- Jag kommer snart hem, sade han.

Men så blev det inte.

När måndagsmorgonen grydde hade Ove fortfarande inte kommit hem. Han hade inte dykt upp på jobbet och hade inte på något sätt meddelat sin omgivning om var han befann sig.

Familjen var utom sig av oro.

Hela måndagen sökte de själva efter Ove, men ingen av hans vänner hade hört av honom. När tisdagen kom och han fortfarande var borta, slog föräldrarna larm till polisen.

-Det blev ett stort pådrag. Helikopter, hundar och skallgångskedja. Många av Oves vänner var med och letade, minns Bengt.

Det var också en av hans nära vänner som gjorde upptäckten. Skoterspåret på Orsasjön, som ledde rakt ner i en vak.

Där, på 27 meters djup, hittade polisen skotern. På den hängde hjälmen kvar.

- Då förstod vi att det var kört.

I sökandet efter Oves kropp, försökte dykare gå ner i vaken. Försöken fick avbrytas på grund av starka strömmar i vattnet.

Mycket mer än så kunde ingen göra för att hitta Ove den vintern.

- I efterhand har polisen gjort flera sporadiska försök att hitta kroppen, men det har varit resultatlöst, säger Bengt bedrövat.

Förra sommaren lät polisen två specialtränade likhundar från Göteborg söka runt Orsasjön. Hundarna markerade att lik fanns i vattnet, men på grund av tidsbrist kunde sökandet inte fortsätta.

I somras gjordes dykningar vid skotern, men ingen kropp hittades. Med det avslutades det aktiva sökandet efter Ove. Inga fler försök kommer att göras.

De anhöriga känner sig maktlösa.

- Vi hade önskat att kroppen hittades. Så att vi kan begrava honom.

Oves föräldrar vet, någonstans inom sig, att han ligger i Orsasjöns vatten. Bortsett från att fyndet av skotern pekar på det, har han också två barn som de vet att han aldrig frivilligt skulle överge.

- Han var en fin människa. Duktig slaktare och omtyckt av många. Han älskade sina barn gränslöst och varje dag tittade han in här, för att se hur vi mådde, säger Ebba.

Hon torkar bort en tår och tittar ut genom fönstret. Utanför har den första snön ymnigt börjat falla. Den andra vintern utan Ove har just börjat. Familjen vet att han är död, men så länge kroppen saknas har de svårt att bearbeta sorgen. Svårt att förstå.

- För oss blir livet aldrig mer sig likt. Vi tänker på Ove och undrar vad som hände honom. Varje dag...

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons