Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

-Ovärdig behandling

Annons

Richaud har i en interpellation tagit upp neddragningen av antalet platser för särskilt äldreboende för att spara pengar. För närvarande finns det en kö på 13 personer som är i behov av särskilt äldreboende, skriver Richaud.

Ändå tänker Säters kommun fortsätta att dra ner på platser, enligt Karl-Erik Finnäs (c) ordförande i gemensamma nämnden.

- Man kan inte ändra på långsiktiga åtgärder. Vi måste försöka driva en linje - det är ekonomin som styr. Det finns inga äldre personer i Säter som far illa och som inte har livets nödtorft, säger han.

Antalet SÄBO-platser har minskat från 117 platser år 2002 till dagens 73 platser, målet är 65 platser. Därmed fortsätter Säters kommun besparingarna på äldrevården.

En SÄBO-plats kostar 600000 kronor per år medan en hemtjänstplats i genomsnitt kostar 200000 kronor per person.

Hans Richaud skriver att antalet personer i kön varierar beroende på hur man räknar och han är mycket kritisk till att kommunen fyller korttidsboendet i Smedjan med äldre personer som egentligen ska ha ett särskilt äldreboende.

"Här finns i dag flera äldre som i stället väntar på SÄBO, människor som har fått beviljade SÄBO-platser som inte finns. På lasarettet finns ett antal utskrivningsklara äldre som väntar på korttidsplatser som inte heller finns till en kostnad av 3000 kronor per dag", skriver Richaud.

Dessutom hävdar Richaud att det finns ett antal äldre personer med beslutade SÄBO-platser i hemmen som i stället vårdas med utökad hemtjänst.

"Detta har fått till följd att hemtjänsten, främst i Gustafs jobbar 104 procent vilket är orimligt och en rovdrift på personal", skriver Richaud.

Hur löser då Säters kommun detta problem? Jo, man tillsätter en utredning som konstaterar att neddragningar av antalet SÄBO-platser ska fortsätta, konstaterar Hans Richaud (m).

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons