Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanligt många trafikdödade

Annons

I går presenterade tidningen vägverkets statistik över dödade i trafiken i Dalarna under 2006.

Av totalt 23 döda dog tre på vägar i Rättviks kommun.

Ovanmyra, Boda den 30 juli. 56-åring omkommen.

Östanvik, Ore den 11 april. 79-åring omkommen.

Dalbyn, Ore den 26 augusti. 69-åring omkommen.

Olyckorna inträffade i två fall i korsningar - och i ett fall där föraren av oklara orsaker kom över på fel sida och frontalkrockade med en lastbil.

-Tre döda i trafiken i Rättvik är för många. Om vi ser till statistiken 20 år tillbaka har vi ett snitt på en död per år.

-Ett år hade vi så många som sju trafikdödade. Andra år ingen alls. Inledningen av 1990-talet var en mörk period, säger Daniels.

Räddningstjänsten menar att statistiken ändå inte föranleder några åtgärder.

- Det handlar i dessa fall inte om något konkret, som dåligt vägunderhåll eller halka. Som jag ser det är det ren otur och slump att det blev tre dödsolyckor under 2006. Det finns inget samband som gör att vi kan vidta, eller kräva, åtgärder, säger räddningschefen.

Även det totala antalet trafikolyckor var - enligt räddningstjänstens egen statistik - något fler än vanligt under fjolåret.

- Vi hade totalt 24 olyckor i kommunen. Vi brukar ligga på ungefär 20 i snitt. Sett till månaderna augusti och juli har vi en liten topp. Olyckorna var fler än tidigare. Möjligtvis tyder det på tät turisttrafik. Men allt ligger ändå på en nivå där det handlar om enstaka fler olyckor. Sammantaget är statistiken för 2006 olycklig, det är helt klart. Men det är ändå inte alarmerande, säger Rune Daniels.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons