Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanlig gäst i Bonäs

Annons

Daniel upptäckte redan i mitten av förra veckan att fågelfjädrar från några kråkor och kajor låg utspridda runt gården. Han trodde först att det var en katt som jagat fåglarna. Men under helgen fick han syn på falken.

- Jag såg den när jag klippt gräset. Någonting som satt på nocken. Först trodde jag att några kompisar skämtade med mig, men så rörde den på huvudet.

Daniel hämtade kikare och kamera och tog bilder på falken. Han tog kontakt med ornitologer som snart kunde konstatera att det var ett exemplar av tatarfalk som visat sig i Bonäs. En art som bara setts i Sverige vid något enstaka tillfälle tidigare.

Bland ornitologerna spred sig nyheten fort och redan under måndagen var ett antal personer på plats med kikare längs vägen utanför Daniels hus.

Tatarfalken har bjällror fastsatta vid benen, vilket tyder på att den fötts upp av människor, eller fångats in och tränats upp, som uppvisnings- eller jaktfågel.

- Den här har troligen rymt någonstans nere på kontinenten där det är lagligt med den här sortens jakt, säger Bogdan Persson.

Han berättar att det inte med säkerhet går att säga att det är en helt renrasig tatarfalk, även om den ser så ut, eftersom det bland uppfödare förekommit att falkarter korsats. Att falken varit tam minskar också intresset bland många ornitologer, enligt Bogdan.

Länsstyrelsen har försökt fånga in tatarfalken på Daniel Sjögrens tomt, men än är den inte infångad. Lyckas länsstyrelsen fånga fågeln kommer den att överlämnas till sin tidigare ägare, om den är märkt så att det framgår varifrån den kommer. Annars får Naturvårdsverket och Naturhistoriska riksmuséet avgöra vad som händer med den, berättar Lena Berg, handläggare i rovdjursfrågor på länsstyrelsen.

- Det är olämpligt att få in de främmande generna bland våra arter, säger hon.

DAN HAVEMOSE

Mer läsning

Annons