Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovan motionär får hjälp

Annons

- I mitt fall har det bidragit till satsningen. Nu har Faluns politiker verkligen visat att de anser att hälsa/idrott är viktigt och har dessutom ett mål med arbetet, säger sjukgymnasten och idrottsfysiologen Peter Foxdal, som driver företaget "Fox Fitness AB".

Peter Foxdal har en ny idé om hur man kan få igång de personer som inte motionerar regelbundet och hjälpa dem som är överviktiga.

I korthet handlar det om att skapa ett center där personer med övervikt och de som vill, men inte klarar att komma i gång med motionen, ska få hjälp.

- För dem som inte är vana vid motion är det inte lätt att veta vad man ska göra. Och det handlar om många människor. Flera undersökningar runt i Sverige visar att 70 till 75 procent av befolkningen inte rör sig regelbundet, säger Foxdal, som presenterar alternativa träningsformer:

- Många överviktiga drar sig från att börja träna på gym och i offentliga träningsmiljöer. Den här idén går istället ut på att skapa en motionsstruktur som utgår från bostaden eller arbetsplatsen.

Nästa steg är att Peter Foxdal tar kontakt med kommunen och näringslivet. Tanken är att arbetsgivare, som vill hjälpa anställda som är överviktiga eller behöver motion, ska kunna göra detta genom Foxdal.

- Jag har redan presenterat detta för kommunen. Min förhoppning är att Falu kommun ska vara ett föredöme genom att ge sina anställda den här möjligheten.

Peter Foxdal berättar att lokalfrågan redan är löst och hoppas kunna börja verksamheten i vår. Då kan det bli aktuellt att anställa två till fyra personer.

- Sedan får vi se om det blir fler anställningar. Tanken är i alla fall att centret skall knoppas av till liknande center i Dalarna och runt om i landet. Falun ska sedan bli ett utbildningscenter kring de här frågorna.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons