Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovälkommen ogräsäng

Annons

Tack Hedemora kommun för att ni drar in på gräsklippningen av grönområdena! Vilken tur för oss boende på Åhagen att vi får en äng mitt i tätbebyggt område! På ängen frodas dock inga ängsblommor utan mest ogräs och diverse djur, dock inga fästingar har en kommunal tjänsteman sagt.

Om man har oturen att vara allergisk mot pollen, ja då har man väl helt enkelt otur. Rinnande ögon och näsa, nysningar och så vidare dör man ju inte av.

Såg två småkillar som förgäves försökte spela fotboll på 'ängen' häromveckan. Hoppas de inser att ju värre förhållanden, desto mer fysisk träning. Undrar just om småttingarna från Svedjans förskola kommer på utflykt i framtiden, eller om 'ängen' känns oframkomlig för dem?

Har även sett de i åldern 30+ som vill använda området till sport och lekar, men det går helt enkelt inte! Området och lekparken används dagligen här, av ett flertal barn och andra personer.

Nej, för att vara mindre ironisk och mer konkret - vad kan vi göra åt detta?

Det har tidigare funnits en grusplan här som spolats vintertid och en fin beachvolley-plan, men inget av detta sköts i dag. Och nu ska området skötas ännu mindre. Jag är fullkomligt övertygad om att de flesta som bor vid grönområdet tycker att det ser rent bedrövligt ut, och vill ha det klippt, så jag skulle vilja ha svar på följande frågor:

q Kommer Hedemora kommun att sälja åkgräsklippare (eftersom användningen av dessa måste ha minskat drastiskt, när man skär ner på gräsklippningen inte bara här utan överallt)?

q Om nej på fråga ett: Kan vi boende få låna eller hyra gräsklippare, alternativt skramla till gräsklipparbränsle så vi kan få området klippt om man från kommunens sida inte tar sitt förnuft tillfånga?

q Hur stor besparing gör man på detta? Enligt uppgift från en tjänsteman så klipptes ytan tidigare 15-18 gånger per år, så besparingen skulle bli 'stor'. Verkligheten är dock att det inte klipptes mer än tio gånger per år, det vet vi som bor här, så jag kan inte tro att man sparar så mycket.

Jag har pratat med en kommunal tjänsteman i Borlänge om deras grönområden. Där har de ytor som de klipper/slår några få gånger per år.

Han höll med om att det vid så få klippningar ser bedrövligt ut och blir oanvändbart, samt att de på de ytorna har problem med sork och diverse andra djur. Är detta något man vill eftersträva?

Skärpning nu, låt oss få ha grönområden klippta och välskötta så att det ser fint ut omkring oss, så vi slipper skadedjur, och så att gammal som ung kan få spontanidrotta och leka!

LINNÉA SÄLL KARONEN

Mer läsning

Annons