Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovako intresserade att ersätta gasol med naturgas

Annons

Svenska naturskyddsföreningen och Svenska bioenergiföreningen anser att utbyggnaden borde stoppas av miljöskäl, med hänvisning till att naturgasen i ledningarna är ett fossilt bränsle som kommer att kväva marknaden för biogas.

Eon Sverige arbetar med att ta naturgasen vidare, från det befintliga naturgasnätet i södra Sverige, till Mellansverige och Bergslagen.

Bolaget har ansökt hos regeringen om att få bygga ut det svenska gasnätet, vilket kan innebära att förbrukningen av naturgas i Sverige utökas avsevärt.

-Äntligen har ett utlåtande lämnat energimyndigheten. Nu är det upp till regeringen att bestämma och vi hoppas på ett positivt beslut, säger Mattias Hennius, informationsansvarig hos Eon Gas.

Flera organisationer vill att regeringen stoppar utbyggnaden av miljöskäl. Svenska Bioenergiföreningen, Svenska Naturskyddsföreningen och Lantbrukarnas Riksförbund anser att en storskalig utbyggnad av fossilgasnätet har allvarliga negativa effekter för klimatpolitiken, och för utvecklingen av förnybar energi som biobränslen.

Hos energiintensiva industrier som Ovako finns ett intresse, men det hänger på priset. Kenneth Carlsson, säkerhetschef på Ovako i Smedjebacken, berättar att man förbrukar ungefär 10000 ton gasol per år.

-Produkten är likvärdig, om det är gasol eller naturgas, för oss är det priset som avgör. 1989 gick vi från tjockolja till gasol och har minskat utsläppen under årens lopp. Elpriset har en större prioritet och är helt avgörande, säger Carlsson.

Divisionschefen Kimmo Väkiparta instämmer:

-Vi är alltid intresserade av energialternativ. Det är bra att det kommer alternativ och om de är kostnadseffektiva, säger Väkiparta.

- Vad gäller största ljusbågsugnen, där finns det inget alternativ, elen kan inte ersättas när stålet ska smältas.

Elen är nummer ett i energianvändningen.

Hela Ovako förbrukar en terawattimme på ett år och i Smedjebacken 300-400 gigawattimmar per år.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons