Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovako får nya ägare

Annons

För drygt ett år sedan, i maj 2005, bildades det nya Ovako.

Det var då som SKF, Rautaruukki och Wärtsilä slog samman verksamheter inom långa stål-produkter i ett nytt samägt bolag. Detta berörde totalt 4600 anställda i Europa och ägarfördelningen blev; Rautaruukki 47,0 procent, SKF 26,5 procent och Wärtsilä 26,5 procent av Ovako.

Nu har de slutit avtal om att sälja de operativa bolagen som ingår i Ovako till ett bolag som ägs av aktieägarna till Hombergh Holdings, WP de Pundert Ventures och Pampus Industrie Beteiligungen.

Hombergh Holdings och WP de Pundert Ventures är holländska holdingbolag som äger bolagen aktiva bland annat i prefabricerad betong, i stålindustrin och i energibranschen. Pampus Industrie Beteiligungen är ett bolag inom stålbranschen i Tyskland, med 18 fabriker i Tyskland och en i Kanada.

Den nya storaffären är i hamn först efter myndigheternas godkännande och väntas bli slutförd i september 2006.

Aktierna säljs för cirka 660 miljoner euro. Betalningen sker med cirka 535 miljoner euro kontant, 15 miljoner euro som betalas i juli 2008 och en räntebärande fordran på 110 miljoner euro som betalas tre-sex år efter transaktionen blir slutförd.

Köparen tar också över ränte- bärande skulder på cirka 40 miljoner euro netto, vilket betyder ett skuldfritt försäljningspris för Ovako på cirka 700 miljoner euro.

Försäljningen och den därpå följande likvideringen av Ovako ger SKF en skattefri realisationsvinst på mellan 400 och 450 miljoner kronor.

Ovakos koncernchef Jarmo Tonteri får frågan om vad affären får för konsekvenser för Ovako bar i Smedjebacken.

- Ingenting. Ovako fortsätter som vanligt och det för tidigt att säga vad de nya ägarna har för planer men de är klart intresserade av långa stålprodukter, säger Tonteri.

Specialstålbolaget redovisade för det första halvåret 2006 en omsättning på 699 miljoner euro, ett rörelseresultat på 79 miljoner euro och ett resultat efter skatt på 56 miljoner eruo.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons