Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otillgängligt med socialdemokraterna

Annons

Socialdemokraterna vill inte definiera otillgänglighet som diskriminering. Socialdemokraterna vill inte göra otillgänglighet till diskriminering. Den slutsatsen kan man dra utifrån ett uttalande av Marita Ulvskog, partisekreterare (s), under Almedalsveckan.

På en direkt fråga om Marita Ulvskog och socialdemokraterna anser att otillgänglighet bör klassas som diskriminering, svarade Ulvskog att: "Tillgänglighet är mycket viktigt men jag tycker inte att brist på tillgänglighet för fysiskt handikappade bör klassas som diskriminering i lagens mening. Vi arbetar i stället aktivt för att hela Sverige ska bli tillgängligt. Ett mål vi vill uppnå är att alla offentliga byggnader och platser i Sverige ska vara tillgängliga till 2010".

Socialdemokraternas intention är säkert bra, men Ulvskogs uttalande är inte bara tandlöst utan även ett hån mot personer med funktionshinder i Sverige. Man har uppenbarligen inte förstått att föreskrifterna om enkelt avhjälpta hinder inte räcker.

Visionen att Sverige ska bli tillgängligare förblir förmodligen bara en vision, så länge inte någon verkningsfull lag införs. Först då kan vi föra saken till domstol och på så sätt hävda vår medborgerliga rätt om likabehandling och delaktighet i samhället för personer med funktionshinder och sätta press på fastighetsägare, kommuner och stat. Organisationen, Marschen för tillgänglighet kommer att informera om partiernas ställningstagande för eller emot att införa en lag som definierar otillgänglighet som diskriminering.

PETER MORELIUS

Mer läsning

Annons