Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osund relation på behandlingshem

En vårdare på ett behandlingshem i Dalarna har valt att säga upp sig själv efter att ha haft en osund relation till en klient.
Vårdaren har dessutom brutit mot tystnadsplikten och fällt kränkande kommentarer på tidigare klients blogg.

Annons

Det var under hösten som det uppdagades att vårdaren haft en osund relation med en klient på det aktuella behandlingshemmet.

Frun till vårdaren ringde helt enkelt upp den biträdande föreståndaren och berättade vad som försiggick.

Vårdaren plockades direkt ur tjänst för att en utredning skulle kunna påbörjas, för att utreda om det fanns en osund relation med utskriven klient och bruten tystnadsplikt.

Det visade sig att vårdaren skickat massor av sms - 800-1200 i månaden - till sin klient med kärleksförklaringar, och att han även pratat maniskt om klienten i olika sammanhang.

Utredningen visade även att vårdaren varit inne på klient ens blogg och kommenterat inlägg.

Klienten har till verksamhetschefen vid ett möte, framfört att vårdaren skickat henne 10 SMS om dagen och att om hon inte svarade, så fortsatte han ändå att skicka meddelanden.

Han har också kommenterat hennes utseende vid ett flertal tillfällen och klienten säger att hon upplevt att vårdaren varit förälskad i henne.

Vårdaren hade också frågat henne om hon kunde tänka sig att gå längre i relationen, men att hon hade svarat nej. Efter att hon blivit utskriven från vårdhemmet hade vårdaren frågat henne om hon ville följa med till hans stuga i fjällen.

Vid ett möte med verksamhetschefen konfronterades vårdaren med den information som kommit fram och förstod att han inte kunde vara fortsatt anställd på vårdcentralen.

Detta på följande grunder:

* Osund relation till klient (utnyttjande av person i beroendeställning).

* Brutit tystnadsplikten.

* Kränkande kommentarer på tidigare klients blogg.

Vårdaren tog på sig att han brutit mot tystnadsplikten och att han haft SMS-kontakt, men säger att detta var på klientens initiativ.

Men vårdaren valde ändå att säga upp sig själv.

Mer läsning

Annons