Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östtimors nye president svor eden

Annons

Östtimors nyvalde president, fredspristagaren José Ramos-Horta, svor på söndagen ämbetseden vid en ceremoni i huvudstaden Dili. Samtidigt drabbade rivaliserande grupper i huvudstaden ihop och minst en person dödades.

Ramos-Horta, som i flera år var östtimorianernas ansikte utåt i kampen för självständighet från Indonesien, efterträder Xanana Gusmao på presidentposten. I presidentvalets andra omgång den 9 maj fick han närmare 70 procent av rösterna, och hans seger har väckt hopp om större samförstånd i en nation som ännu fem år efter självständigheten dras med splittring och oro.

Vid den enkla ceremonin i en rigoröst bevakad parlamentsbyggnad lovade den 57-årige Ramos-Horta att värna landets stabilitet. På plats fanns också utländska diplomater och Indonesiens utrikesminister Hassan Wirajuda.

I talet på fyra språk _ det lokala språket tetum, portugisiska, engelska och indonesiska _ uppmanade presidenten landets gatugäng att upphöra med våldet "eftersom det bara förgör nationen".

Men bara några timmar efter edsavläggelsen dödades en människa och två andra skadades i en sammandrabbning mellan två gäng som kastade sten mot varandra, sade polisen. Över 40 personer greps i samband med oroligheterna.

TT

Mer läsning

Annons