Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östtimors första egna presidentval

Annons

Ett av världens yngsta länder håller i dag sitt första presidentval sedan självständigheten 2002. Östtimors val riskerar att bli startskottet för flera månaders instabilitet.

Valet inleddes klockan 07 lokal tid, vid midnatt mot annandag påsk svensk tid. Det nio timmar långa röstandet är dock bara inledningen på en process som kan leda till att frihetshjältarna Xanana Gusmao och José Ramos-Horta byter plats.

Den forne gerillaledaren Gusmao, president sedan självständigheten från Indonesien 2002, försöker inte bli omvald till den i mycket symboliska presidentposten. Han har i stället signalerat intresse för det avsevärt mäktigare jobbet som premiärminister.

Samtidigt är premiärminister Ramos-Horta en av tre favoriter att bli näste president. Det väntas leda till att presidentvalet går till en andra omgång om en månad, den 9 maj.

Kritiska röster hörs mot att vännerna Gusmao och Ramos-Horta på detta sätt försöker cementera en maktelit i det nyfödda landet. Och det är bara en av flera signaler om maktmissbruk och korruption som skakar den unga demokratin.

Förra året fick Australien leda en militär insats för att hejda dödliga sammanstötningar. Den Australienledda styrkan finns kvar med cirka 1|000 man som på valdagen bistår 4|000 poliser.

Ramos-Horta fick frågan om han tycker valet är fritt och rättvist när han lade sin röst i huvudstaden Dili på måndagsmorgonen.

Han ville inte svara på vad han tror om sina egna chanser.

Drygt 520|000 väljare är registrerade. Resultatet väntas först om flera dagar.

TT

Mer läsning

Annons