Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östtimors första egna presidentval

Annons

Ett av världens yngsta länder höll i dag sitt första presidentval sedan självständigheten 2002. Östtimors val riskerar att bli startskottet för flera månaders instabilitet.

Vallokalerna stängdes klockan fyra på eftermiddagen som planerat (klockan 9 på förmiddagen svensk tid). Valresultatet väntas först om flera dagar.

Den forne gerillaledaren Xanana Gusmao, president sedan självständigheten från Indonesien 2002, försöker inte bli omvald till den i mycket symboliska presidentposten. Han har i stället signalerat intresse för det avsevärt mäktigare jobbet som premiärminister.

Samtidigt är premiärminister José Ramos-Horta en av tre favoriter att bli näste president. Det väntas leda till att presidentvalet går till en andra omgång om en månad, den 9 maj.

Kritiska röster hörs mot att vännerna Gusmao och Ramos-Horta på detta sätt försöker cementera en maktelit i det nyfödda landet. Och det är bara en av flera signaler om maktmissbruk och korruption som skakar den unga demokratin.

Ramos-Horta fick frågan om han tycker valet är fritt och rättvist när han lade sin röst i huvudstaden Dili på måndagsmorgonen.

Han ville inte svara på vad han tror om sina egna chanser.

När regeringspartiet Fretilins kandidat Francisco Guterres kom till vallokalen i en skola i Dili, utstrålade han segervisshet.

Guterres är ordförande för Fretilin och talman i parlamentet, där Fretilin har majoritet.

Omvärldens favorit till presidentposten José Ramos-Horta sade till CNN att Fretilin har använt smutsiga metoder för att partiets kandidat ska segra.

Ramos-Hortas viktigaste vallöfte, sade han själv, är att minska fattigdomen för medborgarna:

Utanför Östtimor finns stora oljefyndigheter på havsbotten, en potentiell källa till rikedom.

TT

Mer läsning

Annons