Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östros: Försäljning av Telia dröjer

Annons

Tidigast nästa vår kan det bli aktuellt med en försäljning av Telia Sonera. Den bedömningen gör förre näringsministern Thomas Östros efter en utfrågning i riksdagen om försäljning av statliga bolag.

I förra veckan beslutade regeringen att låta Post-och telestyrelsen (PTS) snabbt ta fram ett lagförslag som ska tvinga Telia Sonera att dela upp verksamheten i två fristående enheter _ en för kopparnätet och en som riktas mot abonnenter. Avsikten är att öka konkurrensen på bredbandsmarknaden och skapa lika villkor för alla aktörer i det fasta telenätet.

På torsdagen hade riksdagens näringsutskott samlat alla intressenter för en öppen utfrågning om regeringens förslag att sälja statliga företag.

Östros konstaterade efter den del av utfrågningen som handlade om Telia Sonera att det nya regelverket måste vara på plats innan en försäljning kan vara aktuell. Därtill kommer att försvarsmakten som i dag handlar tjänster av en särskild enhet inom Telia Sonera efterlyser en säkerhetsanalys inför en försäljning.

Detta sammantaget leder till att en försäljning fördröjs, konstaterade han.

Beslutet att klyva Telia Sonera i två delar har inget samband med försäljningen av bolaget. Den görs för att öka konkurrensen på bredbandsmarknaden. Men de flesta frågor handlade om varför inte två helt skilda bolag skapas, där ett får ansvar för kopparnätet.

Marianne Treschow, generaldirektör för PTS, utlovade en allsidig belysning men konstaterade att separation inom bolaget är den modell som valts i andra länder.

Allt behöver inte vara på plats men inför en försäljning bör riksdagen ha bestämt sig, sade hon.

TT

Mer läsning

Annons