Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Österforsbron spärrad

Annons

Han framhåller att bron, som nybyggdes 1984, börjar bli dålig i slitstockarna - på vilka vägbanan är fästa - och att det rent teoretiskt finns risk för att hästar trampar igenom.

- Nu tror jag att risken för genomtrampning inte är särskilt stor, men vi vet ju vad som händer om en häst trampar ner sig. Dessutom är räckena så låga att om en häst rider omkull, så hamnar ryttaren i vattnet, säger Tomas Sundström.

Han framhåller även att bron är att betrakta som en gång- och cykelväg och att hästar därför inte har något att göra där.

Enligt Tomas Sundström ligger Österforsbron - till skillnad från den nya flottbron mellan Kyrkbyn och Älvnäs - delvis i vatten, vilket ger problem med virket, trots att det är impregnerat.

Det torde betyda att bron behöver byggas om eller repareras. Men något sådant är inte aktuellt:

- Det går inte att bygga om en bro vart tjugonde år - en betongbro är för övrigt konstruerad för att hålla i 100 år - och nu avvaktar vi vad som händer med Farled Dalarna innan vi tar några beslut, säger Tomas Sundström.

Vägverket har under flera år skyltat med förbud mot att åka snöskoter över bron, men enligt broförvaltaren har förbudet inte i någon större utsträckning respekterats:

- Anledningen till förbudet har varit att skotrarna packar snön och att det därför blivit väldigt svårt att få bron ren från snö. Vi kan ju inte köra ut på den med traktor, säger han.

Nu är det stopp för ryttare. Skoteråkarna, däremot, har fått klartecken för att åka över bron. De får ta sig under avspärrningen.

På frågan om det kan tänkas bli några problem med den kommande sommarens Dans i sommarnatten, svarar Tomas Sundström:

- Det har jag än så länge inga åsikter om. Arrangörerna får söka tillstånd i vanlig ordning.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons