Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osminkat om droger

Annons

Jonsboskolan arrangerade droginformationen inom ramen för ämnet naturorientering.

- Och det råkar ju passa särskilt bra nu när droganvändandet bland unga ökar, säger en lärare på skolan.

Annemarie Kjell och Owe Ahlinder, som båda är behandlingsassistenter på Älvgårdens behandlingshem, var inbjudna för att informera om verksamheten.

Älvgården sorterar under Statens institutionsstyrelse, SIS, och behandlar män, från 18 år och uppåt, som tvångsomhändertagits enligt lagen om vård av missbrukare, LVM.

- Det innebär att vi har tolv låsta platser med pansarglas i fönstren. Ingen patient får vistas utomhus utan att personal finns med, säger Annemarie Kjell.

Eleverna får höra att tvångsomhändertagning är det sista staten har att ta till när en människa sjunkit så djupt i sitt missbruk att han utgör en fara för sig själv och samhället.

- När en patient kommer till oss har vi sex månader på oss att avgifta honom och motivera honom för vidare behandling, säger Owe Ahlinder.

Patienterna som vårdas på Älvgården har ofta fått en så kallad dubbeldiagnos, det vill säga missbruk i kombination med psykisk sjukdom.

Det är alldeles tyst i salen när Owe Ahlinder och Annemarie Kjell berättar om hur dåligt skick patienterna är i när de kommer till Älvgården.

Hjärnskador, HIV, skottsår, knivsår och aggressivitet hör till vanligheterna. Vuxna män som ofta mentalt befinner sig på en tolvårings nivå på grund av sitt långvariga missbruk som startat redan i tidig barndom.

- Vissa har tillbringat sin barndom i fängelse för att de haft en missbrukande mamma, säger Ahlinder.

Niorna på Jonsboskolan visar sig vara väl insatta i de fysiska och psykosociala konsekvenserna av ett långvarigt missbruk.

På frågan om hur mycket det kostar att vårda en patient svarar Kjell 3 600 kronor per dygn.

Hjälper vården då, frågar en elev.

- En fullblodsheroinist behöver få ihop 20 000 till 25 000 kronor om dygnet för att kunna droga, jämfört med det är kostnaden för vård billigt.

Ahlinder och Kjell presenterar exempel på tecken som visar när någon befinner sig i förstadiet till missbruk.

Dessa är ökad tolerans innan berusning uppnås, snabbdrickande, skämtar om och bortförklarar sitt drickande, hittar ofta anledningar att dricka samt skuldkänslor.

- Tänk efter vilka vuxna som ni kan vända er till och prata med om ni ser problemet hos en kompis. Försök att konfrontera honom eller henne. Var rädda om varandra, säger Annemarie Kjell.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons