Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskyldigt utpekad som snattare

Annons

En av förklaringarna till att butikskontrollanterna på Hemköp Svalan fick ögonen på 52-åringen, var att han betedde sig "underligt" inne i butiken. Mannen är sedan en längre tid sjukskriven på grund av svåra ryggproblem och kan inte gå längre stäckor.

- Jag går lite kutryggigt och i butiken stannade jag upp flera gånger och tog stöd för att vila. Då måste kontrollanterna ha fått för sig att jag var berusad. Jag blev ju bland annat beskylld för att vara full, säger 52-åringen.

Han anser att en av butikskontrollanterna uppträdde alldeles för bryskt och aggressivt.

- Visst förstår jag att att butikskontrollanterna har ett tufft och svårt jobb. Men man kan inte få bete sig hur som helst, säger 52-åringen.

I sin polisanmälan hävdar 52-åringen att han blivit både hotad och knuffad.

- Och sedan är det förstås den här kränkningen. Att bli oskyldigt utpekad som snattare och knuffad inför massor av folk i affären. Jag har aldrig stulit så mycket som ett kolapapper i en butik, säger 52-åringen.

Vid sidan av 52-åringens "underliga" beteende inne i butiken, fanns en annan viktig förklaring till butikskontrollanternas misstankar mot honom.

Han lämnade nämligen affären tillsammans med en ytlig bekant som han just stött på. Och den mannen hade, visade det sig, verkligen stulit varor.

- Men hur skulle jag kunna veta något om det? Det var en ren slump att jag träffade den här mannen vid butiken. Ska det räcka för att peka ut mig som tjuv? undrar 52-åringen.

De både misstänkta snattarna fördes in i varsitt rum, där det visade sig att 52-åringen inte hade några stulna varor på sig. Han fick gå och ingen anmälan skrevs i det läget.

- Jag var fruktansvärt upprörd över hur den ena butikskontrollanten uppfört sig. Men då hade det ändå räckt med en ursäkt, för att saken skulle vara ur världen för min del, säger 52-åringen.

Butiken hänvisade alla hans klagomål till vaktbolaget Securitas, där butikskontrollanterna är anställda. Efter en hel del turer bestämde sig 52-åringen för att göra en polisanmälan.

Till stöd för sin version har han en annan bekant, en polisman, som han också träffat inne i butiken och som bland annat kan intyga att 52-åringen rör sig "konstigt" på grund av sitt handikapp.

Jörgen Borg, driftschef på Securitas, vill inte kommentera enskilda ärenden och hänvisar till polisens utredning.

Men den här mannen uppger att en av era butikskontrollander uppträdde mycket aggressivt. Vad säger du om det?

- Våra väktare uppträder professionellt.

Måste inte butikskontrollanterna se att man stoppar på sig något? Räcker det med olämpligt sällskap och "konstigt" beteeende?

- Rent allmänt kan man säga att man ingriper mot brott. Man ska se själva händelsen, säger Jörgen Borg.

KÄLLA: BRÅ INGER WALLIN

Mer läsning

Annons