Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskyldigt anklagad för att vara tjuv

Annons

- Det känns som en misshandel, säger Kamel Layouni när han berättar om förudmjukelsen att mitt i lördagsrusningen på Coop Forum först bli utpekad av personalen som snattare och sedan hörd av polisen.

- Jag själv kände det som att jag blev anklagad för att jag är utlänning. Det blir så automatiskt.

Det var i lördags som Kamel Layouni åkte till Coop Forum för att köpa en resväska som han sett i annonser. Tillsammans med en vän och sin son tittade han på väskan.

- Jag böjde mig ner för att titta på den. Skulle se om den passade, säger Kamel Layouni.

Väskan stod nära skoavdelningen, Kamel lämnade avdelningen och gick runt på stormarknaden för att fundera över väskköpet och för att handla matvaror. Han bestämde sig för väskan och tog den med sig till kassan för att betala.

- När jag står i kön till kassan kommer en expedit med ett par gamla skor i händerna och skriker "Vilka av de här är dina?" Tre gånger gör hon det. Hon pekar på mina skor och menar att jag tagit skorna.

Enligt Kamel förklarade expediten att hon sett honom böja sig ner vid skoavdelningen. Det var då han bytt skor och lämnat de gamla kvar. Sedan hade personalen följt honom genom varuhuset i en kvart. Polisen var redan tillkallad.

Att stå med personalen efter att offentligt ha blivit utpekad som brottsling och sedan tvingas följa med polisen kändes förnedrande. Inte minst för att Kamel kände igen flera av kunderna som anställda på lasarettet, där han själv arbetar i kafeterian.

- Jag skulle själv ha trott att den som stod där var skyldig. Personalen var 100 procent säker.

Först när polisen kom visade Kamel upp sina skor. Då syntes märket från en större skokedja.

- Polisen skrattade åt anklagelserna. Jag sade att jag ville göra en anmälan och de tog mina uppgifter.

Hos polisen finns nu en anmälan om ofredande.

- När jag kom hem fattade jag hur dumt det var att jag inte visade skon direkt. Men jag fick ingen chans att förklara mig innan, säger Kamel.

- Jag kan inte kommentera den här händelsen, jag känner inte till den, säger Torbjörn Bengtsén, stormarknadschef på Coop Forum i Falun.

- Men det känns som att det funnits en grov misstanke.

- Det är väldigt vanligt att folk kommer hit och byter sina skor utan att betala. Varje vecka hittar vi gamla skor.

Men även om det var en snattare som personalen upptäckt så begicks flera misstag.

- Har det skett innan kassalinjen så är det fel.

- Jag hoppas att personalen är någorlunda trevliga, Jag hoppas att man säger det på rätt sätt. Men har vi misstanken så måste vi fråga.

Att det skulle finnas rasism och att personer med utländsk barkgrund riskerar att bli anklagade oftare än andra förnekar varuhuschefen.

- Vi har rutiner för hur vi ska agera. Jag kan inte se att ligger rasism bakom detta.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons