Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskygg varg fotograferad på bara 20 meters håll

Annons

Omkring 1,5 mil söder om Rättvik efter riksväg 80 stod en stor varg efter vägkanten.

- Jag vände bilen och körde tillbaka. Sedan stannade jag vid vägkanten och fotograferade. Det var en märklig upplevelse att se en varg, berättar Mats Davidsson som aldrig tidigare sett en varg i frihet.

Den ensamma vargen visade inga tecken på skygghet och verkade inte bry sig om ljudet från bilarna.

-Vargen hade dock ett konstigt beteende, den stod bara lugnt vid vägkanten. Det var lite mörkt när jag fotograferade så kameran utlöste blixten men det brydde sig inte om det heller. Jag tittade på vargen i ungefär tre minuter innan den vänder och går sakta bortöver. För mig hade vargen ett onaturligt beteende och den verkade loj.

Mats Davidsson är själv jägare och har rest mycket i Dalarnas län under många år, men han har aldrig sett varken björn eller varg tidigare.

Tidningen ringde upp Marit Ragnarsson, samordnare för naturskydd i länet, på länsstyrelsen i Falun.

Är det här den så kallade Bjursåsvargen?

- Det är mycket möjligt, spontant låter det troligt att det är den, säger Marit Ragnarsson.

Om det är denna varg så har den uppträtt onormalt oskyggt även tidigare enligt Ragnarsson.

- Vi vet dock inte de bakomliggande orsakerna till detta. Den har dock inte vid något tillfälle visat sig aggresiv utan snarare uppvisat ett nyfiket beteende, säger hon.

Tiden för skyddsjakt på Bjursåsvargen gick ut i förra veckan. Men då det befaras att denna hanne är den enda vuxna vargen till valparna i området, så har skyddsjakten varit avblåst den senaste tiden.

Vad råder du andra bilister som eventuellt ser vargen igen?

- De som ser vargen ska rapporteras till oss. Den har inte visat sig aggresiv och om man klappar med händerna och tjoar och tjimmar så sticker den iväg. Man ska våga skrämma iväg den.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons