Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Osäkerheten är pudelns kärna

Annons

Att det råder korta framförhållningstider och oro på arbetsmarknaden, trots högkonjunktur, kommer inte som en överraskning för Carl Ström på Svenskt näringsliv.

- Det är en av våra kärnfrågor, säger han.

De stora industriföretagen i Sverige rationaliserar för att kunna bibehålla konkurrenskraften.

- Och de gör det framgångsrikt. De som finns kvar och som skulle kunna anställa folk är de många små företagen, men under rådande omständigheter vågar de inte anställa.

Svenskt näringsliv hävdar att regeringen gjort fel när det gäller sjukförsäkringen.

- Beslutet om 15 procents medansvar är ett lite bättre förslag än det tidigare där arbetsgivarna skulle stå för de tre första sjukveckorna. Men osäkerheten är ännu stor, många företagare vågar inte ta risken att anställa.

Anställningsstöd och lönebidrag i all ära.

- Det är inte där skon klämmer, utan när sex månader gått sitter jag där med ansvaret.

Ström hävdar att det rent generellt är ett dilemma att regeringen bara väntat på högkonjunkturen i tron att allting ska lösa sig när den kommer:

- Och så visar det sig att det är någonting annat som är problemet än bara konjunkturen. Det är bara så att arbetsgivaravgifterna måste sänkas, säger han.

Svenskt näringsliv har gjort en undersökning bland Hedemoras cirka 1 200 företag. På frågan om de vill att deras företag ska växa på orten svarar 74 procent ja och 26 procent nej.

På frågan om vad som krävs för att företaget ska kunna växa svarar 68 procent sänkta arbetsgivaravgifter. 54 procent vill ha bättre tillgång till riskkapital.

- Bankerna har intagit en restriktivare hållning till att låna ut pengar, säger Ström.

Av de som inte tycker att företaget ska växa anger 48 procent at de är nöjda med företagets storlek. 39 procent tycker att det inte lönar sig att bli större.

- Egentligen anger de flesta samma orsak. Osäkerheten är pudelns kärna, säger Carl Ström.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons