Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäker byggbransch

Annons

Regeringens slopade investerings- och räntebidrag från och med årsskiftet har bidragit till att många skånska bostadsbolag vill sätta spaden i jorden innan nyår.

I Falun har en viss osäkerhet om framtida byggande infunnit sig. Exempelvis när det gäller nya lägenheter på Galgberget som är planerade att byggas någon gång under 2008 eller 2009.

-Men två projekt är så långt framskridna att de kommer att sjösättas i år. Det är ombyggnaden av B-kasernen på regementsområdet som blir studentbostäder samt trähusbygget i området Hyttkammaren, säger Pär Nyberg, vd på Kopparstaden.

Nyberg förklarar att så länge Falun växer, som staden gör i nuläget, så finns det efterfrågan av hyresrätter.

-När vi byggt färdigt huset med 60 lägenheter bakom Söderbaumska fyllde vi det omgående.

-Nu styrs boendet in mot bostadsrätter och det är inte alla som har råd med den typen av boende.

Han konstaterar att bostadsbolagets uppgift är att se till att alla som vill bo i Falun ska ges möjlighet att göra det.

-Vi ska träffa den nya kommunledningen sedan får vi se förutsättningarna. Ännu har vi inte stoppat några planer, säger Pär Nyberg.

Jonny Gahnshag (s) tycker att regeringens besked om slopat byggbidrag kan ge tråkiga konsekvenser. Han menar att det kan hämma viljan att bygga i hela länet.

- Den förra regeringen annonserade ju också ett stopp men med en avfasning på några år. Nu kom det så abrupt.

Hyreslägenheter är en viktig faktor för att bibehålla inflyttningen till Falun menar Gahnshag och säger:

- Jag tror att inflyttningen skulle ha varit större om vi haft fler hyreslägenheter att erbjuda. Nu har Kopparstaden 150 tomma lägenheter och fler av dessa är plomberade för renovering. Nu gäller det att få i gång byggandet.

Nyvalde kommunalrådet Mikael Rosén (m) håller med om att inflyttningen kan ha hämmats på grund av bostadsbrist.

-Det förra sossestyret var alldeles för långsamma att komma i gång med byggandet. När vi tog över styret senast fanns det 800 tomma lägenheter och innan vi klev av hade vi hunnit besluta att nya skulle byggas, säger han.

Hur det indragna byggbidraget slår mot Kopparstaden vet han inte ännu.

- Vi ska träffa dem och då får de berätta. Att Kopparstaden säljer av några fastigheter är ju ett sätt för dem att få lös kapital, säger Mikael Rosén.

Rosén har i en motion föreslagit att Kopparstaden ska sälja fastigheter för i storleksordningen 100 miljoner kronor. Fastigheten på Koppartorget är ett förslag.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons